samo tri povjesničara?

Danas prvi sastanak Plenkovićeva Povjerenstva za suočavanje s prošlošću

01.03.2017 u 16:22

Bionic
Reading

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, čije je osnivanje najavio premijer Andrej Plenković nakon postavljanja HOS-ove ploče s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu, trebalo bi konačno biti osnovano na sutrašnjoj sjednici Vlade. Prvi sastanak budućih članova tog povjerenstva dogodit će se već danas kasno poslijepodne, potvrdio je za tportal jedan od članova budućeg povjerenstva

U Vladi su jako tajnoviti kada ih se pita o članovima i preciznim ciljevima Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, čije osnivanje koordinira Davor Božinović, šef Ureda premijera Andreja Plenkovića.

Za sada je poznato samo da je Božinović pozvao dvadesetak osoba, da će na čelu povjerenstva najvjerojatnije biti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, da će u povjerenstvu sjediti ljudi vrlo raznolikih i različitih stručnih karijera, te da će povjesničari biti u debeloj manjini. U Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću mogla bi biti samo tri povjesničara - Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, Mladen Ančić, profesor sa zadarskog Sveučilišta, te Ivo Lučić iz Hrvatskog instituta za povijest.

Moguće je da je Božinović, koji danas nije bio raspoložen za razgovor na tu temu, u povjerenstvo pozvao još nekog povjesničara nakon što je u radu povjerenstva odbio sudjelovati povjesničar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Hrvoje Klasić.

Klasić je u medijima detaljno objasnio zašto se na koncu zahvalio pozivu šefa Plenkovićeva kabineta Davoru Božinoviću. Smeta ga što su povjesničari u debeloj manjini, što je on jedini od pozvanih povjesničara koji se u znanstvenoj karijeri dugo i ozbiljno bavio dvadesetim stoljećem, dakle povijesnim razdobljem koje bi trebalo biti u fokusu rada Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. 

'Ustvari još nitko ne zna ne samo kako će izgledati Povjerenstvo, niti kako će se zvati, a iz toga proizlazi da ne znaju niti čime će se baviti. Mene se na kraju uvjeravalo da se neće uopće baviti prošlošću, nego će se baviti sadašnjošću, stanjem u društvu i tako dalje', rekao je danas povjesničar Hrvoje Klasić gostujući na N1 televiziji.

Otkrio je i čega se najviše boji vezano uz osnivanje tog povjerenstva.

'Ja neću sudjelovati u bilo kojem procesu koji će propitivati karakter NDH i ustaškog pokreta. Svjetska historiografska elita je u tome složna što je bila NDH i ustaški pokret. To što kod nas i pojedinci i neki političari nisu sami sa sobom načisto što je bilo, to je drugi problem. Međutim, o tom periodu mi znamo sve i tu uopće nema dileme. No, oko ovog perioda nakon '45. ima problema. Čini mi se da se ide ka tome da se NDH izjednači s Jugoslavijom, a ustaški pokret s komunističkim. To povijesno ne drži vodu i ja u takvoj stvari ne bih nikad sudjelovao', rekao je Klasić na N1.

Kako u Vladi danas nisu bili raspoloženi za razgovor o članovima povjerenstva, tako su još uvijek neslužbene informacije da su u povjerenstvo pozvani i bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, profesor kaznenog prava Davor Derenčinović, te Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i ministar kulture u Račanovoj vladi.