istječe mandat kinderu

Dan D za VSOA-u: Traju konzultacije, hoće li doći do dogovora?

10.07.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Danas istječe mandat ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivici Kinderu, a zbog sukoba predsjednika Zorana Milanovića i Vlade, nasljednik nije usuglašen

U tijeku su konzultacije o rješenju kako bi se razriješio spor o imenovanju čelnika VSOA-e. Pregovore su preuzeli potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost Tomo Medved i predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Iako konačni dogovor tijekom vikenda nije postignut, prema pisanju pojedinih medija napravljen je korak naprijed. Na stolu su kao tema razgovora dvije opcije - usuglašavanje oko novog čelnika VSOA-e, ili dogovor oko privremenog tehničkog funkcioniranja agencije.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, upitan jučer o razgovorima o budućem čelniku VSOA-e, rekao je kako se razgovori očekuju, vjeruje da će oni biti konstruktivni te da će to pitanje biti riješeno.

Upitan misli li da bi taj dogovor eventualno mogao otvoriti neke druge dogovore (između predsjednika Republike i Vlade) koji već duže vrijeme stoje na mjestu, rekao je: 'Vidjet ćemo. Država mora funkcionirati, ovo je sada bitna funkcija i očekujem da se postigne dogovor', naglasio je predsjednik Sabora.

Obraćanje Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Podsjetimo, sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko izbora novog čelnika VSOA-e kulminirao je krajem prošlog tjedna, nakon izvanrednog obraćanja predsjednika u kojem je optužio Vladu i premijera da planiraju politički udar na ustavni poredak i demokraciju, odnosno da žele predložiti neustavno rješenje prema kojem bi čelnika VSOA-e postavljao ministar obrane. Sukladno Ustavu, imenovanje čelnika sigurnosnih službi, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog sabora, supotpisuju predsjednik RH i predsjednik Vlade.

>>> Predsjednik Zoran Milanović: Ovo je stranački udar na vojnu agenciju, morat ću reagirati! <<<

  • +7
Predsjednik Republike Zoran Milanović izvanredno se obratio javnosti Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon toga reagirao je i premijer Plenković, koji je Milanovića prozvao da je održaio 'blesimetar poslanicu', te ga kritizirao zbog 'divljaštva'. Iznio je tada cijelu kronologiju slučaja oko imenovanja novog čelnika VSOA-e, te ponudio kompromis. Točnije, predložio je da usuglašavanje preuzmu Tomo Medved i Dragan Lozančić, kao izlaslanici premijera i predsjednika te da dogovore ili ime novog čelnika agencije ili da dogovore pravni način na koji tehnički način usuglasiti rješenje za funkcioniranje VSOA-e nakon što istekne mandat Kinderu.

>>> Plenković Milanovića prozvao za divljaštvo pa ponudio kompromis <<<