poruka banskih dvora

Vlada odgovorila Milanoviću: Lažno nas optužuje za protuustavno djelovanje, evo dokaza!

07.07.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Iz Banskih dvora reagirali su na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića kako Vlada krši Ustav

Podsjetimo, Milanović je medijima poslao odluku ministra obrane Marija Banožića iz koje je vidljivo da je ministar imao namjeru dati ovlast aktualnom pomoćniku ravnatelja da 'koordinira poslove i potpisuje akte iz djelokruga VSOA-e do imenovanja novog ravnatelja'.

Iz Vlade sad tvrde da je Milanović sam preko Lozančića traži donošenje mjera za privremeno funkcioniranje VSOA-e, a sad Vladu lažno optužuje za protuustavno djelovanje.

Reagiranje Banskih dvora prenosimo u cjelosti.

'Ured predsjednika RH nastavlja po uhodanoj praksi javno objavljivati nepotpisane radne materijale, koji nisu usvojeni niti imaju pravnu snagu, s ciljem obmanjivanja javnosti. Stoga smo dužni reagirati i javnosti predstaviti slijed komunikacije između Vlade i Ureda predsjednika RH vezano uz izbor čelne osobe Vojno sigurnosno-obavještajne agencije. U skladu sa člankom 66. stavak 2. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ministar obrane Mario Banožić 1. veljače 2023. uputio je prijedlog predsjedniku RH Zoranu Milanoviću za imenovanje brigadnog generala Mije Validžića za ravnatelja VSOA-e.

Prijedlog je podnesen u skladu sa zakonskom procedurom i usuglašen je s predsjednikom Vlade. Unatoč tome, predsjednik Milanović o prijedlogu se nije očitovao punih pet mjeseci. Dana 10. veljače 2023. njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić uputio je dopis ministru Banožiću, u kojem umjesto očitovanja o prijedlogu, uvjetuje mjesto ravnatelja VSOA-e svojevrsnim ,paketom' imenovanja u Oružanim snagama. Takva praksa nije predviđena nijednim zakonskim propisom.

Istoga dana, ministar obrane u dopisu predsjedniku RH objasnio je da za sva imenovanja upražnjenih vojnih dužnosti postoje prijedlozi Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga koji su upućeni Uredu predsjednika RH, u skladu sa zakonskom procedurom. Činjenica je da predsjednik RH blokira imenovanja za niz vojnih dužnosti, uključujući i imenovanje ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović iznosi lažne teze o ,,protuustavnom djelovanju'' Vlade, a prešućuje da je upravo njegov Ured 30. lipnja 2023. predložio nalaženje rješenja kojim bi se osigurala tehnička funkcionalnost VSOA-e. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sazvao je 5. srpnja 2023. sjednicu Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

Prethodno je potpredsjednik Vlade Medved dopisom od 4. srpnja g. Lozančića zatražio da Savjetu dostavi konkretne prijedloge za osiguranje tehničkih funkcionalnosti VSOA-e (dopis je priložen). Ovakav pristup jasno i nedvosmisleno demantira postojanje bilo kakve namjere Vlade o tobožnjem ,protuustavnom djelovanju'' ili ',okupiranju VSOA-e'' na način da se 'isključuje'' predsjednik RH iz procedure.

Naprotiv, na sjednici Savjeta Medved, u ulozi predsjednika Savjeta, zatražio je od svih članova Savjeta, među kojima je i g. Lozančić, da predlože i iznesu rješenja kojima će se osigurati ispunjavanje osnovnih tehničkih funkcionalnosti VSOA-e. U tom pogledu g. Lozančić nije imao nikakve prigovore na navedeni pristup, što potvrđuje i objavljeno priopćenje medijima, u kojem se navodi da će se 'u idućim danima predložiti mjere s ciljem osiguravanja učinkovitosti rada sigurnosno-obavještajnih agencija'.

Članovi Savjeta raspravljali su o mogućim rješenjima i prijedlozima mjera kako bi VSOA mogla privremeno funkcionirati nakon isteka mandata ravnatelja Kindera. Među rješenjima o kojima se raspravljalo bio je i radni prijedlog Ministarstva obrane podnesen članovima Savjeta na uvid s ciljem daljnjeg usuglašavanja i rasprave. Ne radi se o formalnom prijedlogu, već o radnom materijalu.

  • +12
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

U svrhu daljnjeg usuglašavanja i rasprave o mogućim rješenjima i danas je održan sastanak Savjeta na kojem je Ured predsjednika RH iznio prijedloge za privremeno funkcioniranje VSOA-e. Kako onda Vlada djeluje protuustavno i isključuje predsjednika RH, ako i sam Ured predsjednika sudjeluje na sastancima i u rješenjima za privremeno osiguravanje rada VSOA-e?

Zaključno, podsjećamo predsjednika RH da na svom stolu ima prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e te da Vlada očekuje da se očituje je li suglasan ili ne da to bude brigadni general Mijo Validžić. To bi omogućilo punu, a ne privremenu i tehničku funkcionalnost VSOA-e.

Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković ovlastio je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika RH i usuglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e, ili, ako to Ured predsjednika RH ne želi, da se u tom slučaju dogovori rješenje za privremeno funkcioniranje VSOA-a nakon isteka mandata g. Kindera.

To je pokazatelj jasne namjere predsjednika Vlade da se ovo pitanje riješi u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom RH, u što kraćem roku, unatoč tome što predsjednik RH bez ikakvog temelja odbija razgovarati s ministrom obrane i očitovati se na njegove prijedloge', poručili su iz Vlade.