poruka s pantovčaka

Milanović objavio Banožićevu odluku: Ovo je dokaz da Vlada krši Ustav

07.07.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Saga o imenovanju novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), odnosno postavljanju njenog privremenog čelnika, dobila je novi obrat

Naime, predsjednik RH Zoran Milanović medijima je poslao odluku ministra obrane Marija Banožića iz koje je jasno vidljivo da je ministar imao namjeru dati ovlast aktualnom pomoćniku ravnatelja da 'koordinira poslove i potpisuje akte iz djelokruga VSOA-e do imenovanja novog ravnatelja'. Milanović je o tome govorio u izvanrednom televizijskom obraćanju u četvrtak navečer, navodeći da je riječ o protuustavnom i protuzakonitom stranačkom napadu na agenciju i na njegove ovlasti, a premijer Andrej Plenković u petak ujutro rekao je da nema nikakvog kandidata ni odluke o privremenom čelniku agencije.

'Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je upozorio kako vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane, kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika te agencije. Budući da je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas tvrdio kako sve ovo nije istina, Ured predsjednika Republike objavljuje Odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. kako bismo dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića', piše u priopćenju predsjednika Milanovića, u kojem se navodi da je Banožićeva odluka službeno uručena predstavniku predsjednikova Ureda na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu te da je predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

  • +2
Press konferencija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U Milanovićevu priopćenju navodi se da je u ministrovoj odluci već bilo napisano ime časnika koji je trebao preuzeti dužnost privremenog ravnatelja VSOA-e te da je odluka trebala stupiti na snagu 12. srpnja.

'Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane. Na taj način VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a predsjedniku Republike bilo bi onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost. Zbog svega toga predsjednik Milanović jučer je javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krše Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa', navodi Milanović u priopćenju.

Odluku ministra Marija Banožića, koju je medijima poslao predsjednik Milanović, možete pročitati u nastavku.