šefica starta

Dalija Orešković objavila program i razloge kandidature za predsjednicu države

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 08.07.2019 19:48
  • Objavljeno 08.07.2019 u 19:09
Dalija Orešković

Dalija Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica stranke Start Dalija Orešković na svojem je Facebooku pod objavom 'Zašto sam odlučila kandidirati na predsjedničkim izborima?' objasnila razloge svoje kandidature za predsjednicu

'Kandidiram se zbog dosljednosti političkim ciljevima i uvjerenjima. Ova kandidatura proizlazi iz moje društvene odgovornosti', započela je na svojem Facebooku predsjednica stranke Start Dalija Orešković razloge objave predsjedničke kandidature u objavi naslovljenoj 'Zašto sam odlučila kandidirati na predsjedničkim izborima?'.

U nastavku piše:

'Odluka o kandidaturi je donijeta u jeku izbijanja aktualnih korupcijskih afera u izvršnoj vlasti, i činjenice da na društvenu nepravdu koju je korupcija stvorila, niti jedan od drugih do sada poznatih predsjedničkih kandidata ne nudi prihvatljivo rješenje i odgovor.

Ako promatramo samo posljednjih 30 godina, korupcija se sustavno ubacivala i ugrađivala u sve društvene odnose, od nepravedne pretvorbe i privatizacije pa nadalje. Danas je ona vidljiva u nejednakosti građana pred zakonima, sudovima i drugim državnim tijelima. Vidi se u raspodjeli proračunskih sredstava gdje za djecu, bolesne ili obrazovanje uvijek nedostaje, ali ima se za spomenike, fontane i koncerte.

Korupcija se vidi i u izborima ljudi na javne funkcije, u imenovanjima uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki, u imenovanjima diplomata, pa čak i u pomilovanjima koja daje institucija predsjednika države.

Moj predsjednički program je antikorupcijski. Moj programski cilj je pravno uređena država - uspostavljanje pravednosti i jednakosti pred zakonom', napisala je Orešković te nastavila:

'To je moguće samo ako se pravna pravila dosljedno poštuju na svim razinama. A to znači da se s time se mora početi od najviše razine državne vlasti, od poštivanja Ustava i boljeg uređenja pravila koja definiraju odnos između predsjednika države i predsjednika Vlade.

  • +4
  • +1

Dalija Orešković

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zbog toga se zalažem za jasno definiranje Ustavnih ovlasti predsjednika države iz članka 94. Ustava, kojim je propisano da se Predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Mi do danas nismo vidjeli kako ta briga izgleda i ne zna se što ta odredba zapravo znači.

Zalažem se da se precizno odredi koje su točno ovlasti predsjednika države u okviru ove odredbe i na koji ih način može izvršavati. Ako to ne napravimo, imat ćemo i nadalje sustav u kojem potencijalni sukobi predsjednika države i predsjednika vlade kreiraju institucionalni nered.

Ili ćemo imati situaciju u kojoj se predsjednici država politički dodvoravaju i politički podilaze onoj političkoj stranci koja ih je podržala, umjesto da imamo predsjednika ili predsjednicu koji rade ono što su po Ustavu i Zakonu dužni raditi.

Iz političkog ozračja, u kojem se pravne norme tumače i primjenjuju kako se kome svidi, proizlaze i sve druge situacije u kojima uopće nije niti bitno što u zakonu piše, jer će vlast činiti i ponašati se kako joj je god volja.

Protiv toga sam se borila radeći pet godina kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svojim radom sam težila pokazati i dokazati kako je borbu protiv svih oblika političke korupcije moguće uspješno voditi, uz uvjet da institucije djeluju zakonito, neovisno, pravedno, stručno i pošteno.

Kao pravnica i legalist rješenje hrvatskih problema vidim u izgradnji i jačanju neovisnih državnih institucija. Kao predsjednica države za to ću se zalagati i to ću provoditi', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!