prve minute presudne

Da se nađete u takvoj situaciji, biste li znali nekome pružiti prvu pomoć?

30.03.2017 u 18:00

Bionic
Reading

Pružanje prve pomoći unesrećenim osobama često je presudno za njihovo preživljavanje jer su prve minute nakon bilo koje vrste nesreće ključne za spašavanje života, a Hitnoj pomoći, ma koliko brza bila, ipak treba neko vrijeme dok stigne pa je važno da svatko od nas zna pružiti prvu pomoć i time povećati šanse za preživljavanje unesrećenoj osobi

Većina građanki i građana u Hrvatskoj upozna se s prvom pomoći prilikom polaganja vozačkog ispita, a ponekad se i u nekim školama provode edukacije pružanja prve pomoći, no kasnije često zaborave osnove ili ne znaju čak ni broj hitne pomoći. I nije to samo hrvatski, nego i svjetski problem pa razne organizacije poput Crvenog križa nastoje podignuti svijest o važnosti znanja pružanja prve pomoći jer i same osnove mogu spasiti nečiji život.

Kako pružiti prvu pomoć, ovisi i o vrsti odnosno posljedicama nesreće koja se dogodila, a o čemu detaljnije možete saznati i na internetskim stranicama Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba iz kojega su za tportal naglasili nekoliko osnovnih koraka koje bi svatko trebao znati.

Nakon što provjerite sigurnost mjesta događaja, trebate provjeriti je li unesrećena osoba pri svijesti tako što ćete je primiti za ramena i nježno protresti te glasno pitati: 'Jeste li dobro?'

Ako ne odgovara, provjerite disanje  - zabacite glavu, odignite bradu osobe, sagnite se što bliže i gledajte, slušajte i osjećajte disanje do 10 sekundi.

Ako odgovara, ostavite osobu u zatečenom položaju i procijenite treba li pozvati HMS 194 ili (112).

Ako osoba normalno diše, okrenite je u bočni položaj i pozovite HMS 194 ili (112).

Ako ne diše, recite nekome da pozove HMS 194 ili (112), a vi odmah počnite s kompresijama prsnog koša – 30 pritisaka na sredinu prsnog koša (pritisnuti pet do šest centimetara dubine frekvencijom 100-120/min). Nakon 30 pritisaka na prsni koš napravite dva upuha.

Te postupke trebate ponavljati do dolaska HMS ili dok unesrećena osoba ne počne davati jasne znakove života, a to su pokreti tijela, otvaranje očiju i slično.

Ako ne znate postupak oživljavanja, upute će vam davati dispečer HMS putem telefona.

Osoba koja poziva 194 treba jasno reći gdje se nalazite i da je osoba bez svijesti i ne diše te da ste započeli oživljavanje.

Obvezno trebate odgovoriti na eventualna dodatna pitanja dispečera, a sve informacije nastojite davati što smirenije.