NEMOJTE ČEKATI

Što učiniti kad uganete gležanj

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 11.10.2015 07:58
  • Objavljeno 11.10.2015 u 07:58
gležanj ozljeda povreda

gležanj ozljeda povreda

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Jedna je od najčešćih ozljeda uganuće gležnja. Umjesto da se mučite, primijenite nekoliko jednostavnih mjera kako biste si smanjili bol i ubrzali oporavak

Ono što nazivamo uganućem gležnja jest rastegnuće tetiva, ili kad se zaokrene ili slomi. Kod lakšeg uganuća, tetiva je samo nategnuta, dok je kod ozbiljnijeg slomljena.

Lakše uganuće može se liječiti kod kuće, a za ozbiljnije slučajeve morate posjetiti bolnicu. Bol od takve povrede zna biti nepodnošljiva.

Najbolji je način liječenja uganuće odmor, oblog s ledom, pritiskom i držanjem noge na povišenom. Ako ne možete stati na nogu, vjerojatno se radi o ozbiljnijoj povredi koju će morati pogledati liječnik.


Prva pomoć

Odmorite nogu

Ne biste smjeli nastaviti raditi ono što je uzrokovalo ozljedu. Sjednite i stavite nogu na povišeno.

Stavite led na gležanj

Ako stavite led na nogu, manje će nateknuti i manje će vas boljeti. Najlakše je uzeti nešto iz zamrzivača (vrećicu graška) i zamotati u krpu pa zatim staviti na gležanj. Nemojte stavljati led direktno na kožu. Led je dovoljno držati na gležnju oko 20 minuta. Jednom kad omotate nogu zbog pritiska, dodajte led s vanjske strane zavoja. Nemojte spavati s ledom na nozi.

Zamotajte nogu

Čvrsto omotajte nogu od prstiju do koljena, no ne toliko da si prekinete dotok krvi u stopalo. Važno je napraviti pritisak na mjestu ozljede kako biste smanjili oteklinu. Pritisnite nožni palac dok ne pobijeli. Ako se boja odmah ne vrati u prst, to znači da ste prejako zamotali nogu. Skinite zavoj kad idete spavati.

Stavite nogu na nešto povišeno

Gležanj vam mora biti u višoj razini od kuka kako bi se dodatno smanjila oteklina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!