PRORADIO JOJ INSTINKT

Stayin' alive: Pogledajte predsjednicu u akciji na poligonu

  • Autor: A. Ž./N1
  • Zadnja izmjena 08.02.2017 15:57
  • Objavljeno 08.02.2017 u 12:52
  • +8
  • +5

Predsjednica obišla vojni kamp u Udbini

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Kako teče život vojnikinja i vojnika, iskusila je, kako se pohvalila, i sama hrvatska predsjednica te vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, a svega se prisjetila i danas dok je obilazila zimski kamp Kadetske bojne OS RH u vojarni 'Josip Jović' na Udbini. Novinare je pritom poučila što činiti kad vidite unesrećenu osobu te otkrila i koja je pjesma najbolja za oživljavanje, a priznala je i da joj je proradio instinkt pri ulasku u šator uz argumetaciju zašto su najbolji šatori za dvije osobe

Predsjednici, koja je bila u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, vojnikinje i vojnici prikazali su dnevne aktivnosti zimskih kampova, organizaciju života i rada kadeta i kadetkinja u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, borbeno izviđanje te patrol baze i ostale aktivnosti u kampu.

I oduševili predsjednicu i vrhovnu zapovjednicu: 'Razgovarali smo o uvjetima života, rada, djelovanja. Ovaj kamp je vrhunac obuke kadeta. Kako sam i sama dok sam radila u NATO-u ne samo pratila program obuke različitih zemalja, već i tri puta i sudjelovala u preduputnoj obuci - mogu usporediti to s ovim što sam ovdje vidjela. Ono što ovdje uče je ne samo preživljavanje u zimskim uvjetima, ne samo taktika i ratovanja, već i timski rad - kako se osloniti jedni na druge'.

Naime, Kadetska bojna Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' od 29. siječnja do 10. veljače 2017. godine u vojarni 'Josip Jović' u Udbini provodi Zimski kamp 2 i 3 za kadete druge i treće godine vojnih studija, a Zimski kamp 2 predstavlja dosadašnji vrhunac vojne obuke kadeta jer objedinjuje većinu vojnih znanja usvojenih tijekom svih dosadašnjih kampova i nadograđuje je s intenzivnom obukom preživljavanja u zimskim uvjetima.


Kad predsjednici proradi instinkt ...

Kamp se provodi u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga i u njemu sudjeluje 77 kadetkinja i kadeta, a nadasve oduševljena predsjednica što se i više nego zorno vidjelo i iz javljanja N1 televizije iz kampa, istaknula da su vojnici proveli noć na hladnoći, ali i da su kratili vrijeme - pjevanjem. Upitana je je li joj proradio instinkt, s obzirom na to da je ranije objašnjavala kako pravu reakciju možete doživjeti tek kad vam netko maše oružjem ispred vas, kada je ušla i u jedan od šatora, odvratila je da jest. Osobno je, kaže, i sama spavala u sklopu obuke u šatoru: 'Ja sam spavala u šatoru, ali to je bio onaj veliki, američki, grijani. Jednu noć su nam isključili grijanje da vide kako ćemo reagirati'.

Kako možete primijetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja?

Kazala je da su mali šatori, koji su na raspolaganju hrvatskim vojnicima, jako dobri jer su obloženi zaštitnom folijom, ali da su puno bolji oni za dvije osobe: 'Jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno da su ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe puno bolji jer ipak kad su dva ljudska tijela i malo griju, jest ugodnije, i vi možete primijetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja'. A to je važno jer pruža mogućnost ranog reagiranja, pojasnila je predsjednica i vrhovna zapovjednica.

Predsjednica govori iz iskustva i vlastite samospoznaje

Upitana o uvođenju obaveznog, ali skraćenog vojnog roka u Hrvatsku, odmah je istaknula da je planirala ovaj kamp posjetiti davno prije te je potom odbacila je sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno i poručila da je 'njoj obuka pomogla da upozna sebe i da vidi kako reagira u kriznim situacijama, kako rješava probleme kada je u pitanju život i smrt'. 'Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente - od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona', pojasnila je Grabar Kitarović.

'Definitivno možete puno naučiti. Najbitnije je sazrijevanje, koje je drukčije od rada u tipičnim školama kakve su u Hrvatskoj. Osim što nam treba reforma obrazovanja, trebaju nam i ti tjedni', kazala je i ustvrdila da će to mladim ljudima pomoći ''da spoznaju dosta toga o sebi, o disciplini, znat će što je buđenje u pet ujutro i lijeganje u 22 navečer, a pritom da se malo i zabave jer su dio obuke i te spačke koje priredite'.


Ova pjesma je najbolja za oživljavanje, tvrdi predsjednica iz iskustva

Što učiniti kad vidite unesrećenu osobu i koja je pjesma najbolja za oživljavanje?

'Što ćete prvo učiniti kad vidite unesrećenu osobu?', pitala je predsjednica novinare, ali odgovore nisu dali pa je sama nabrojala redom korake, dodajući da se to sve mora isprobati kako biste uistinu za to bili obučeni.

Pitanjima predsjednice novinarima tu nije bio kraj.

'Znate li koja je najbolja pjesma za oživljavanje? Stayin' alive iz 80-ih godina, ona vam drži ritam srca', poučila je još malo novinarsku svitu predsjednica i vrhovna zapovjednica.

A kad su novinari nju pitali jesu li joj poznate nove pojedinosti vezane za postupak utvrđivanja sukoba interesa oko njenog puta u SAD, odvratila je: 'A, ne! Pa to morate pitati relevantna tijela koja se time bave'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!