ČIŠĆENJE PELJEŠKOG AKVATORIJA

Curavić stao na inficiranu iglu i završio u bolnici

24.11.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Ronilac Kristijan Kike Curavić nagazio je na iglu u kojoj je još bilo krvi, u akciji čišćenja Peljškog akvatorija od ogromnih količina smeća koje je proteklih dana doplutalo, najvjerojatnije iz Albanije

Kike je hitno prebačen u dubrovačku bolnicu, a čišćenje koje vrši ronilački tim koji je okupio zaustavljeno je s obzirom na opasnost rada bez kvalitetnije zaštitne opreme. Po izlasku iz bolnice Curavić je novinarima ispričao što se dogodilo.

'Hodao sam morem u jednoj od mljetskih uvala, izviđajući situaciju prije početka čišćenja s dečkima. Od te gomile smeća nisam vidio dno. A onda sam osjetio mali ubod. Podigao sam stopalo i shvatio da sam nagazio na iglu. Sada mi samo ostaje čekati pregled i rezultate analize te se nadati da se nisam nečim zarazio', kazao je Curavić.

Traži se očitovanje Albanije

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je u MVPEI veleposlanika Republike Albanije Pellumba Qazimija slijedom zaprimljenih izvješća nadležnih tijela o izvarednom onečišćenju mora i priobalja na području poluotoka Pelješca, te otoka Korčule, Mljeta i Lastova, a od albanskog veleposlanika zatraženo je žurno objašnjenje u vezi onečišćenja hrvatske obale.

Podsjetimo, on je predsjednik udruge GUWAA, a u suradnji s vlasnikom ronilačkog kluba Freaky okupio tim ronilaca koji su jučer ujutro krenuli s čišćenjem Pelješkog akvatorija.

Osim njegova tima u čiščenju sudjeluju djelatnici Javnoga komunalnog poduzeća Bilan iz Orebića i članovi Udruge Bofor iz Vignja, komunalne tvrtke s orebićkog područja, ronioci iz Trstenika, Dubrovnika, Mljeta i ekološki brodovi.

Načelnik orebićke općine Tomislav Jurjević procjenjuje da će čišćenje potrajati tjedan dana, a Kristijan Curavić da bi za čišćenje podmorja trebalo desetak dana i u njemu bi trebalo sudjelovati 50-ak ljudi koji najprije moraju utvrditi količinu otpada pod morem.

Kad je riječ o onečišćenje mljetskog područja, odnosno nacionalnog parka, ravnatelj Osvin Pečar kaže kako se isti problem ponavlja iz godine u godinu, osobito tijekom jeseni zbog jaka juga koje donosi smeće iz južnih krajeva mahom iz Albanije, odnosno Italije i Grčke.

Ove godine 'igrom slučaja smeće je završilo na pelješkoj strani', kaže Pečar te dodaje kako smeća ima i na Mljetu, ali ne više nego proteklih godina. Brane su postavljene na mljetska jezera i obično zaustave veće količine smeća, istaknuo je.