šef hns-a

Čuraj: Investicijski rejting potvrda dobrog rada Vlade

07.05.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ocijenio je u subotu da to što je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske "BBB" uz pozitivne izglede znači potvrdu dobrog rada Vlade i poticaj za daljnje aktivnosti

"To je značajno sada više nego ikada i apsolutno je dobar pokazatelj rada Vlade i napora Ministarstva financija što se tiče i javnog duga i BDP-a i svih ostalih napora", izjavio je Čuraj na konferenciji za novinare upitan za komentar ocjene agencije Fitch o investicijskom rejtingu Hrvatske.

Sinoć je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja.

"BBB" je najviši rejting otkako su agencije počele ocjenjivati kreditnu sposobnost Hrvatske.

Predsjednik HNS-a ističe da će nam ulazak u eurozonu dati "kišobran u ovim najtežim vremenima".

Ustvrdio je i da nam dobar investicijski rejting pomaže kod novih zaduživanja jer znači "jeftiniji novac" u trenutku kada rastu kamate.

"To je izuzetno pozitivno i za investicijsku klimu i za zaduživanje države, ali i kao pozitivan 'vjetar u leđa' za sve daljnje aktivnosti", istaknuo je Čuraj.