OCJENA STANJA

Crveni križ: Stanje u Siriji predstavlja međunarodni oružani sukob

07.04.2017 u 21:12

Bionic
Reading

Stanje u Siriji, nakon američkih raketnih napada na sirijsku zračnu bazu, sada 'predstavlja međunarodni oružani sukob', priopćio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

'Bilo kakva vojna operacija neke države na teritoriju druge države bez njezinog pristanka dobiva naznake međunarodnog oružanog sukoba', kazala je glasnogovornica ICRC-a Iolanda Jaquemet.

'Prema dostupnim informacijama - američki napad na sirijsku vojnu infrastrukturu - ta situacija predstavlja međunarodni oružani sukob', pojasnila je glasnogovornica, a tu je ocjenu potvrdio profesor međunarodnog prava Andrew Clapham.

Washington ističe da su sirijske snage izvršile napad otrovnim plinom na grad Kan Šejkun u pokrajini Idlib, u kojem je smrtno stradalo najmanje 70 ljudi.

Idlib je i dalje pod kontrolom pobunjenika. U kemijskom napadu uglavnom su stradali civili, uključujući i djecu.

Sirijska vojska niječe odgovornost za napad, a Rusija tvrdi da je došlo do curenja plina iz pobunjeničkog skladišta kemijskog oružja nakon što je pogođen u zračnim napadima sirijske vojske.

SAD je potom s dva razarača stacionirana u Sredozemlju ispalio krstareće projektile na bazu iz koje je, kako je kazao predsjednik Donald Trump, izveden ubojiti napad kemijskim oružjem. Bio je to prvi izravni američki napad na vladu Bašara al-Asada tijekom šestogodišnjeg građanskog rata.