ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX započeo godinu s minusom, hotelijeri pod pritiskom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je započelo novu kalendarsku godinu u crvenom teritoriju, što je poništilo poraste iz zadnja dva trgovinska dana prošle godine.

Indeks CROBEX je pao 1,1 posto, što je njegov najveći dnevni pad u gotovo mjesec dana, dok je uži indeks CROBEX10 zaključio dan s 1,4 posto minusa.

Likvidnost se zadržala na nešto višoj razini, ali prvenstveno na krilima blok prometa. U redovnom trgovanju je prikupljeno svega 7,1 milijun kuna, dok je dodatnih po 2 milijuna kuna prometa ostvareno u dionicama Hrvatskog Telekoma i Podravke.

U redovnom trgovanju su u fokusu investitora bili hotelijeri, gdje je Maistra bila najlikvidnija s 1,5 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,3 posto, što je bio jedini dobitak među pet najlikvidnijih izdanja, te ujedno jedini dobitnik među hotelijerima. Među milijunaše se ugurala samo još jedna dionica, i to hotelijera Valamar Riviere, koja je na 1,1 milijun kuna prometa potonula 5,2 posto, što je jedan od najsnažnijih padova u danu, čime je izbrisan rast iz zadnjeg trgovinskog dana u prošloj godine.

Nešto ispod milijun kuna prometa je imala dionica Hrvatskog Telekoma, uz pad cijene od 1,3 posto. Titula gubitnika dana ide dionici Medora hoteli i ljetovališta koja je zaronila 10 posto u crveno, a u stopu ju slijedi još jedan hotelijer HUP Zagreb s 8,8 posto minusa.

Na strani dobitnika izdvaja se dionica Petrokemije s 10 posto rasta, dok su Uljanik plovidba i Institut IGH porasli oko 8 posto.

Dobitnik dana Petrokemija +10,13% 33,70

Gubitnik dana Medora -10,00% 12,60

CROBEX -1,11% 1.729,39

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.