PREMA OČEKIVANJU

Crni dim u Vatikanu, konklave se nastavljaju u srijedu

12.03.2013 u 17:30

Bionic
Reading

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19.43 sati prokuljao je gusti crni dim, što znači da kardinali u prvom pokušaju nisu uspjeli izabrati novog papu. Tom događaju svjedočile su tisuće vjernika okupljenih u iščekivanju na Trgu sv. Petra u Vatikanu

Kardinali su do Sikstine stigli u tradicionalnoj svečanoj procesiji iz Pavlovske kapele. Prije nego li su za njima zatvorena vrata, kardinali su čuli nagovor za izbor pape malteškoga kardinala Prospera Grecha (87) i zatim još jednom pojedinačno položili zavjet šutnje držeći ruku na Evanđelju.

Izbornici će danas glasovati samo jednom, a prije toga će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Dim iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstine može se očekivati oko 19 sati i gotovo će sigurno biti crn, jer nijedan papa u modernoj povijesti nije izabran u prvom krugu glasovanja.

Kardinali ulaze u Sikstinsku kapelu


Kardinali će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

Osam konklava je održano u 20. stoljeću, a samo su u tri slučaja trajale dulje od tri dana. Najkraće konklave bile su 1939. kada je Eugenio Pacelli (Pio XII.) izabran već u trećem krugu glasovanja. Albino Luciani (Ivan Pavao I.) i Joseph Ratzinger (Benedikt XVI.) izabrani su u četvrtom krugu. Trećeg dana konklava izabrani su Giovanni Battista Montini (Pavao VI.) u šestom krugu i Karol Wojtyla (Ivan Pavao II). u osmom krugu glasovanja.

Za izbor novog pape potrebna je dvotrećinska potpora, odnosno u ovom slučaju 77 glasova. Po talijanskim medijima, kao najveći favoriti u konklave ulaze milanski nadbiskup Angelo Scola i brazilski kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, najveće dijeceze u zemlji s najvećim brojem katolika na svijetu. Kao prvi mogući kompromisni kandidat najviše se govori o kanadskom kardinalu Marcu Ouelletu, prefektu Kongregacije za biskupe. Najveći favorit javnosti je bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley, jedini franjevac kapucin u cijelom kardinalskom zboru, koji je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u glasovanju čitatelja lista Corriele della Sera.