ZBOG DALTE

Crlenjak i Vlajčević 'zaradili' kaznene prijave

24.11.2011 u 17:58

Bionic
Reading

Posljednji direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog, večeras su pušteni na slobodu prije isteka 24 sata, koliko ih je policija imala pravo zadržati. Istovremeno, policija se konačno oglasila službenim priopćenjem u kojem, ne navodeći imena, kaže da je protiv Crlenjaka i Vlajčevića podignula kaznene prijave

'Policija ih je pustila obojicu prije isteka roka od 24 sata koliko ih imaju pravo zadržati', rekao je Hini Crlenjakov odvjetnik Mate Matić

Pojasnio je da je policija morala pustiti privedene na slobodu prije isteka tog roka ili ih odvesti na zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO), koje bi odlučivalo hoće li protiv njih zatražiti istražni zatvor ili ih pustiti da se brane sa slobode.

Matić smatra da je policija nakon pretrage očito zaključila da nema potrebe da ih odvodi u ŽDO.

'Oni su obavili pretrage, nisu našli ništa i možda ih je to ponukalo da odustanu od svojih aktivnosti', kazao je Matić

Napomenuo je da policija nije obavijestila ŽDO o uhićenju Crlenjak i Vlajčević. Kazao je da je od ranije postojao zahtjev ŽDO-a kako bi se utvrdile neke činjenice, a da je jučerašnju akciju uhićenja policija pokrenula bez ŽDO-a, u čemu ne vidi ništa nezakonito.

Glasnogovornica zagrebačkog ŽDO-a Dunja Pavliček potvrdila je također da su Crlenjak i Vlajčević pušteni na slobodu prije dovođenja na ŽDO. 'Javljeno nam je da neće doći na ispitivanje i policija može sama redovitim putem protiv njih podnijeti kaznenu prijavu', rekla je Pavliček

Matić je odbacio nagađanja da su njegov branjenik i Vlajčević uhićeni zbog slučaja Kamensko, ustvrdivši da je zapravo riječ o dionicama Dalte.

No, neki mediji navode da je tvrtka Dalta, koja je u vlasništvu suvlasnika EPH Ninoslava Pavića, bila ključna u preuzimanju Kamenskog koje je navodno namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina.

'To nema nikakve veze s Kamenskim i riječ je o medijski napravljenoj hajci koja ide u krivom smjeru', kazao je Matić, dodavši da će se vrlo brzo vidjeti da je to pogrešno.

Bilo kakvu povezanost Pavića sa slučajem Kamensko, odbacio je i EPH.  'Ako se pod 'slučajem' Kamensko podrazumijeva propast tog poduzeća i radnice bez zaposlenja i plaća, gospodin Nino Pavić nema nikakve veze s tim 'slučajem' jer ni u jednom trenutku nije sudjelovao u donošenju odluka koje se odnose na poslovanje tog poduzeća kao i sudbine bivših radnica', stoji u priopćenju EPH.

PROTIV CRLENJAKA I VLAJČEVIĆA PODIGNUTE KAZNENE PRIJAVE

O cijelom slučaju se kasno navečer konačno oglasio i MUP, koji je, ne navodeći imena, potvrdio da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 'podnio kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu, te protiv trgovačkog društva u kojem je drugo osumnjičenik odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe.'

Postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenik u dogovoru s II. osumnjičenikom od njega kupio dionice trgovačkog društva Dalta d.o.o. iz Zagreba po cijeni koja značajno premašuje stvarnu vrijednost dionica čime je II. osumnjičeniku pribavio imovinsku korist u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Također je time pribavljena i imovinska korist trgovačkom društvu Vilinske poljane d.o.o.', stoji u priopćenju MUP-a.

Policija naglašava da s podizanjem kaznene prijave posao nije gotov, te da će se nastaviti 'izvidi' kako bi se doznale sve okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena, i utvrdila eventualna odgovornost drugih osoba

'Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli dogovoreno je da će u skladu s Protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere, provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika. Glavni Ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica odrediti će članove tima za rad u ovom predmetu u kojem je nužno kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze kako o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe, tako i o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama koje po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju kako je u zajednički tim nužno uključiti i službenike Ministarstva financija, te drugih državnih tijela', zaključuje se u priopćenju MUP-a.

Mediji već dulje vrijeme pišu da je Kamensko namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina tvrtke te da policija i državno odvjetništvo već dulje vrijeme vode predistragu zbog sumnje u zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca. Nagađa se da su sumnje istražitelja potvrdili iskazi direktora tvrtki preko kojih su obavljene sumnjive novčane transakcije nakon kojih je Kamensko na kraju propalo.

Prošlog tjedna pred zgradom DORH-a predstavnici radnica Kamenskog, Prava na grad i Zelene akcije tražili su odgovor na pitanje što je učinjeno u vezi kaznene prijave koju su krajem prošle godine podnijeli protiv osoba koje smatraju odgovornim za namjerno uništavanje Kamenskog, a u prvom redu bivšeg direktora te tvrtke Antuna Crlenjaka. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan tada su im kazali da postupaju po kaznenoj prijavi podnesenoj zbog uništavanja tvrtke Kamenskog te da još uvijek čekaju na policijski izvještaj.

Prosvjednike je također zanimalo hoće li istraga doći do onih za koje smatraju da stoje iza Crlenjaka, navodeći Miroslava Kutlu, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslava Pavića i vlasnika Agrokora Ivicu Todorića. Po njihovim riječima, uništavanje Kamenskog organizirao je Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, a u tome su mu navodno pomogli Pavić i Todorić preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima i štrajkom, a 20 radnica je u rujnu prošle godine štrajkalo glađu. Odluka o stečaju Kamenskog donesena je u listopadu prošle godine.