stanje u federaciji

Čović: Schmidt treba donijeti jednokratnu odluku o deblokadi uspostave vlade

14.04.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako sve hrvatske stranke inzistiraju da visoki međunarodni predstavnik donese jednokratnu odluku koja bi deblokirala izbor vlade Federacije BiH, protiveći se trajnim izmjenama ustava koje bi oslabile poziciju Hrvata.

Šestog travnja istekao je rok za izbor nove vlade Federacije BiH, na temelju rezultata izbora iz listopada prošle godine, a u međuvremenu je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio mogućnost intervencije u slučaju da političke stranke ne postignu dogovor.

Novu vladu žele uspostaviti HDZ BiH i stranke probošnjačke i prograđanske osmorke. Na tome putu im stoji potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji ne želi podržati prijedlog novog saziva Vlade bez dužnosnika SDA. taj prijedlog ranije je potpisala predsjednica federacije BiH Lidija Bradara i drugi dopredsjednik Igor Stojanović.

Dio stranaka osmorke i SDA sada zagovaraju prijedlog da Schmidt izmijeni entitetski ustav i omogući preglasavanje između predsjednice i dvoje dopredsjednika prigodom slanja prijedloga novog saziva vlade u parlament.

Hrvatske stranke se tome protive jer to otvara mogućnost da u budućnosti sve hrvatske stranke budu izbačene iz novog saziva vlade te traže privremeno rješenje samo za ovaj izborni ciklus ili pak temeljite ustavne i izborne reforme kojim bi se takva mogućnost odbacila.

"Ta rješenja mogu biti kratkoročna kako bi deblokirao proces koji je danas blokiran, a ako se želi bilo što u Izbornom zakonu mijenjati, želimo vrlo jasnu izmjenu načina izbora hrvatskoga člana Predsjedništva BiH kojega trebaju birati Hrvati kao i izaslanike u domovima naroda", rekao je Čović nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Pojasnio je kako "nijedna hrvatska opcija neće podržati nikakva trajna rješenja" koja bi dodatno oslabila ustavnu poziciju Hrvata u entitetskom ustavu.

"Sva druga rješenja koja bi se trebala korigirati u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda", dodao je.

  • +2
Christian Schmidt Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Poručio je kako je to i poruka strankama osmorke, koje se moraju odlučiti hoće li prihvatiti zahtjeve Hrvata da se prestane s preglasavanjem ovoga naroda na izborima.

Na upit o navodnim planovima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za odcjepljenje od BiH, Čović je istaknuo kako o tome nikada nije razgovarao sa srpskim čelnikom.

"Što prije shvatimo da se ovaj prostor ne može podijeliti, da on mora imati NATO i europsku budućnost, svima će biti bolje", rekao je Čović.