korak dalje

Ćorić vjeruje u nove gospodarske mjere: Nadoknadom troškova s jedne, i kovid kreditima s druge strane, moći će se pokriti sve rupe koje su ovim mjerama nastale

30.11.2020 u 22:43

Bionic
Reading

'Mjerama koje smo na proljeće poduzeli, spasili smo radna mjesta u hrvatskoj ekonomiji i učinili da hrvatska ekonomija funkcionira i dalje', kaže ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Vjeruje kako će i najnovije mjere poput onih donesenih na proljeće biti učinkovite

'Ovim setom mjera idemo korak dalje, obzirom da smo bili primorani zbog zaštite života i zdravlja naših građana, neke od sektora jednostavno ugasiti. S druge strane, bili smo primorani reagirati. Mislimo da će nadoknada troškova s jedne strane i kovid krediti s druge, moći pokriti sve one rupe koje su ovim mjerama nastale', istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u emisiji HRT-a Otvoreno.

Dodao je kako kalkuliraju da će se između 80 i 100 tisuća radnika i preko 25 tisuća pravnih osoba javiti za mjere.

Kaže da je u pitanju iznos od 580 milijuna kuna na razini 12. mjeseca te 250-300 milijuna kuna za komunalije. Dodao je da će i tvrtke koje su registrirane u siječnju ili veljači, dakle prije proljetnog lockdowna biti obuhvaćene mjerama pomoći.

'Kada govorimo o mjeri za spašavanje radnih mjesta, odnosno o mjeri 4 tisuće kuna bitno je da prije svega da firma radi u proteklom mjesecu kako bi se mogli referirati na određeno vremensko razdoblje. Jedini koji nisu obuhvaćeni ovom mjerom su oni koji su počeli raditi jučer, a vjerujemo da takvih nije puno', kaže Ćorić dodavši da se isto odnosi i na komunalije. Ističe da je jedini uvjet pad prihoda.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da SDP nije zadovoljan Vladinim mjerama i to iz više razloga. Smatra kako je mjere trebalo komunicirati unaprijed.

'Uz to je trebalo povezivati i nastavak ove mjere od 4 tisuće kuna za plaću zaposlenika, ali je trebalo i poduzetnike koji redovno plaćaju svoje zaposlenike nagraditi kako bi se pokazalo da država stoji iza njih, što znači da im je trebao biti supstituiran dio prihoda u istom mjesecu prošle godine', rekao je.

Hajdaš Dončić smatra kako je trebalo smanjiti stopu PDV-a za vino, kavu, sokove, ne na žestoka pića, kako bi taj sektor mogao predahnuti.