preživljavanje lockdowna

Nastavak pregovora Vlade i poslodavaca, dok čekaju konkretne mjere pomoći, dio poduzetnika će prosvjedovati. Ministar Marić: Bit ćemo pravični

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 11:48
  • Objavljeno 30.11.2020 u 09:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada bi danas trebala izaći pred poduzetnike sa svojim prijedlozima pomoći za dio gospodarstva koji je zatvoren uslijed borbe s koronavirusom. Dok čekaju mjere za spas, dio poduzetnika će prosvjedovati. Neslužbeno se doznaje kako će pred Ministarstvom financija upaliti lampione

Sastanak Vlade i poduzetnika je u 10.30 sati. Ministar financija Zdravko Marić je prije toga dao kratku izjavu.

'Kao što je rekao premijer Plenković gledamo pravični način nadoknade, pravično ćemo pokriti sve okolnosti nastale epidemijom. Više pojedinosti saznat će te nakon sastanka', rekao je Marić.

Izvanredna sjednica Vlade na kojoj će se donijeti zaključak o novim mjerama održat će se u 15 sati.

Tijekom vikenda održan je niz sastanaka Vlade s poslodavcima na kojima su oni iznosili svoje prijedloge.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u nedjelju u dnevniku RTL-a najavio je nastavak mjere potpore od četiri tisuće kuna za plaće radnika, kao i da će poslodavcima u najskorije vrijeme biti omogućena nova financijska injekcija kroz 'covid' kredite.

Također, je naznačio da će se ići u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova poduzetnicima.

Podsjetimo, poduzetničke udruge su u ponedjeljak predstavile dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novi lockdown.

Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.)

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te "covid" kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

Ugostitelji bi, kako je istaknuto, uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja "lockdowna" na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl.

Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Kad je riječ o zahtjevu ugostitelja da im se snizi stopa PDV-a, takav zahtjev, koliko se može čuti od poduzetnika, naišao je na zid kod ministra financija Zdravka Marića.

Tijekom dana će dio poduzetnika prosvjedovati u Zagrebu.

S Trga bana Jelačića u 11:59 sati krenut će u povorci prema Ministarstvu financija i tamo upaliti lampion, neslužbeno se doznaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!