sjednica sabora

[FOTO] Ćorić preživio glasovanje o povjerenju, 76 zastupnika protiv opoziva. Na početku sjednice frcale i opomene

27.11.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon burne rasprave ovaj tjedan, zastupnici su glasali o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću. Očekivano, prijedlog nije prošao jer su HDZ i partneri osigurali većinu od 76 ruku

Odmah na početku glasanja, a povjerenje ministru Tomislavu Ćoriću je prva točka, nekoliko saborskih klubova zatražilo je stanku.

Prvi je stanku zatražio Mostov Božo Petrov. 'Jedina šansa da Hrvatska ima budućnost je da se obračunamo s korupcijom. Vi branite kompromitirane ljude, a plačete da nemate novca za radnike i poslodavce . Imate razumijevanja za prijevaru, krađu i korupciju. Ok, al onda nakon 27 godina donosite pravedan Ovršni zakon', kazao je Petrov.

Stanku je u ime lijevo-zelenog bloka zatražio i Tomislav Tomašević. 'Ćorić je postao teret ne samo Vladi nego Hrvatskoj. Sam je rekao da nije stručan za svoj resor, očito je da je pogodovao investitoru za Krš-Pađene, cugao i jeo u ilegalnoj birtiji direktora javnog poduzeća kojeg je dužan kontrolirati kao nadležni ministar', kazao je Tomašević, te podsjetio i na ružne momente iz rasprave poput uvreda Ante Sanadera prema Domagoju Hajdukoviću i samog ministra Tomislava Ćorića prema Sandri Benčić.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Ministar Ćorić odlično obavlja svoj posao. Oporba nije uspjela dokazati nezakonitosti u radu. Uspjela je dokazati samo da postoji koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta, Suverenista te Radničke fronte. Ništa drugo nismo mogli vidjeti osim te koalicije', kazao je Bačić.

<<< Plenković oporbi: Ćorić je dobar čovjek, a argumenti za njegovo rušenje su smiješni! Iz SDP-a mu poručili da je zanat jako lijepo ispekao kod Sanadera >>>

Za povrede poslovnika su se javili Hrvoje Zekanović, Miro Bulj i Marin Miletić, ali su svi dobili opomene jer je predsjedavajući Gordan Jandroković procijenio da se ne radi o povredama poslovnika nego o replici.

Stanku je zatražio i Miroslav Škoro. 'Razina vaše komunikacije je kao u dječjem vrtiću. Ja sam prvi rekao da s vašim predsjednikom stranke i aktualnim predsjednikom Vlade neću surađivati', poručio je Škoro HDZ-ovcima.

  • +27
Glasovanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanke ipak nije bilo nego se odmah krenulo na glasanje. Protiv opoziva Ćorića bilo je 76 zastupnika, dok je 51 bio za.

Oporbeni zastupnici Ćoriću u svom prijedlogu zamjeraju pogodovanje investitoru u projektu vjetroparka Krš-Pađene, kojim je, kako tvrde, hrvatskim građanima naneseno oko dvije milijarde kuna štete, protuzakonita zapošljavanja, primjerice imenovanje ravnateljice Nacionalnog parka (NP) Krke Nelle Slavice, moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa te pogodovanje MOL-u na štetu Ine. Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru odbio sve oporbene zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, oporbene argumente nazvao je smiješnima te je poručio da Ćorić ima njegovu potporu.

Velika većina podržala izmjene Ovršnog zakona

Zastupnici su glasali i o izmjenama Ovršnog zakona. Zakon je podržalo 117 zastupnika, sedam ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Oporba je već ranije govorila da će podržati zakon, iako nisu s njim u potpunosti zadovoljni i iako su odbijeni neki njihovi amandmani. Naime, smatraju da su promjene tek kozmetičke, da se radi o vatrogasnoj mjeri koja neće riješiti probleme ovršenika a ide u korist javnih bilježnika.

Prema izmjenama zakona smanjuju se troškovi ovršnih postupaka, uvodi elektronička komunikacija te od ovrha izuzimaju božićnica, uskrsnica, regres i topli obrok. Od ovrha bit će izuzete i sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom, što je amandmanom predložio HDZ, a Sabor izglasao.

Prema zakonskim izmjenama deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 kuna na 40.000 kuna.

Prihvaćanjem amandmana SDP-a u nešto izmijenjenom obliku novost je i što će Vlada u okolnostima epidemije uzrokovane covidom-19 moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na 6 mjeseci, a tom odlukom odlučit će i na koje ovršne postupke će se to primjenjivati. Uoči glasanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da se time otvara mogućnost da Vlada uvede moratorij na ovrhe, te ih je pozvao da to učine već u ponedjeljak.

'Zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa veliki broj građana nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze i jedino je moralno zato ponovno uvesti moratorij na ovrhe od 6 mjeseci i to razdoblje iskoristiti za interventne mjere i donošenje novog ovršnog zakona', kazao je Grbin.

Zastupnici su na glasanju podržali i da se pripadnici hrvatskih Oružanih snaga upute u devet međunarodnih mirovnih misija i operacija NATO-a, EU-a i UN-a u idućoj i 2022. godini. Riječ je o operacijama potpore miru KFOR na Kosovu, „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju, operaciji u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, u operaciji potpore miru „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“ te u operacijama UN-a.