pravi trenutak

CIA regrutira špijune u Rusiji

01.07.2023 u 19:47

Bionic
Reading

Ravnatelj američke CIA-e William Burns izjavio je u subotu da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini prilika koja se pruža jednom u generaciji za regrutiranje špijuna - te da njegova agencija ne propušta tu priliku

“Nesklonost ratu nastavit će izjedati rusko vodstvo ispod stalne državne propagande i prakticirane represije", rekao je Burns, bivši američki veleposlanik u Moskvi, na predavanju britanske Zaklade Ditchley u Oxfordshireu u Engleskoj.

"To nezadovoljstvo stvara priliku koja se pruža jednom u generaciji za nas u CIA-i. Ne dopuštamo da to propadne."

Burns je u subotu rekao da je oružana pobuna vođe plaćenika Jevgenija Prigožina pokazala korozivni učinak rata predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini na Rusiju.

"Zapanjujuće je da je Prigožin prije svojih akcija iznio oštru optužbu protiv lažnog obrazloženja Kremlja za invaziju na Ukrajinu i vođenja rata od strane ruskog vojnog vodstva".

"Utjecaj tih riječi i tih postupaka će biti prisutni još neko vrijeme - živi podsjetnik na korozivni učinak Putinova rata na njegovo vlastito društvo i režim", rekao je Burns

Burns je pobunu opisao kao "oružani izazov ruskoj državi", ali je rekao da je to "unutarnja ruska stvar u kojoj Sjedinjene Države nisu i neće imati udjela".