infiltracija krtica

Ukrajina dubinski čisti svoju špijunsku službu prepunu FSB-ovaca

21.04.2023 u 21:18

Bionic
Reading

Ukrajina produbljuje čistku dvostrukih agenata u svojoj špijunskoj službi, tvrdeći da su 'izdajice na najvišoj razini postavile temelje za prošlogodišnju rusku invaziju, pomažući neprijateljskim snagama da zauzmu južni grad Herson i nuklearnu elektranu Černobil na sjeveru'

Tetiana Sapian, glasnogovornica Državnog istražnog ureda Ukrajine, rekla je da su se ruski obavještajni operativci FSB-a infiltrirali i u ukrajinsku sigurnosnu službu SBU i u lokalnu vladu, 'potkopavajući Ukrajinu iznutra uz pomoć odbjeglih promoskovskih ukrajinskih dužnosnika', koji su pobjegli iz zemlje nakon pobune na Majdanu u 2014. godini.

'Mreža je puno šira i istraga se bavi otkrivanjem svih okolnosti i radnji pojedinih osoba koje su uzrokovale brzo zauzimanje dijela juga od strane agresorskih trupa s područja anektiranog Krima', rekla je Sapian.

Početkom ovog mjeseca, državni istražni ured Ukrajine, u suradnji sa SBU-om, zaključio je istragu protiv Oleha Kulinicha, bivšeg šefa krimskog odjela SBU-a,sa sjedištem u Hersonu. Organi za provođenje zakona sumnjali su da je Kulinich radio kao 'krtica' FSB-a, te da se uvukao u sastanke najviših sigurnosnih službi u Ukrajini uz pomoć odbjeglih proruskih dužnosnika i bivšeg zastupnika protiv kojeg su Sjedinjene Države uvele sankcije.

'U prvim satima invazije, Kulinich je namjerno blokirao sve pokušaje da se vodstvo informira o stvarnoj situaciji u regiji Herson. Nije poduzeo nikakve mjere za zaštitu suvereniteta Ukrajine. Naredio je osoblju da napusti mjesto službe. Kasnije je izdao redovno oružje ljudima koji nisu imali nikakve veze sa SBU-om. Napustio je svoju dužnost i otišao u Kijev 24. veljače', rekla je Sapian na brifingu, prenosi Politico.

Kulinich je uhićen prošlog srpnja i optužen za izdaju. Ako ga sud proglasi krivim, Kulinich će se suočiti s doživotnom robijom. Istražni ured i SBU objavili su prisluškivanje razgovora između Kulinicha i njegovog navodnog suradnika, bivšeg zamjenika ukrajinskog ministra obrane Volodimira Sivkoviča, koji je pobjegao iz Ukrajine u Rusiju 2014. Još nije jasno kako će se on izjasniti.

  • +2
Izvor: EPA / Autor: Donetsk Regional Military Administration HANDOUT

U siječnju 2022. SAD je uveo sankcije Sivkoviču zbog suradnje s mrežom ruskih obavještajnih časnika u provođenju operacija utjecaja s ciljem dobivanja potpore za ukrajinsko službeno prebacivanje Krima Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Rusija iz regije Donbas u istočna Ukrajina. Početkom 2020. Sivkovič je također sudjelovao u kampanji dezinformiranja protiv američkih predsjedničkih izbora 2020., prema američkom Ministarstvu financija.

Vasyl Malyuk, šef SBU-a, rekao je da je Kulinich dobivao naredbe od političkog ureda odbjeglih ukrajinskih dužnosnika u Moskvi; 'takozvane farme obavještajnih krtica o kojoj brine 5. odjel FSB-a'. Malyuk je opisao Kulinichev slučaj kao 'samočišćenje' SBU-a te rekao da sigurnosna služba nastavlja s pritiskom protiv FSB-a.

Sapian je rekla da je Kulinich studirao na Akademiji FSB-a u Moskvi s Andrijem Derkachom, još jednim odbjeglim proruskim zastupnikom protiv kojeg je SAD uveo sankcije zbog suradnje s FSB-om i miješanja u američke izbore. Kulinich je navodno lobirao za imenovanje Andrija Naumova na mjesto zamjenika šefa SBU-a, rekli su istražitelji. Naumov se sada suočava s izručenjem Ukrajini iz Srbije.

Naumov je napustio Ukrajinu nekoliko sati prije invazije Kremlja. Navodno je pomogao Rusima da zauzmu černobilsku nuklearnu elektranu u veljači prošle godine. Ruska medijska web stranica The Insider izvijestila je da je Rusija ponudila azil Naumovu u zamjenu za 'svjedočenje protiv predsjednika Volodimira Zelenskog'. Naumov je također osumnjičen za pranje novca. On negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

'Jedna od Kulinichevih glavnih dužnosti bila je potkopati rad središnje vlade iznutra, infiltrirati je neprijateljskim agentima, dovesti u ravnotežu njezin rad', rekla je Sapian. Prema njezinim riječima, od svibnja 2019. Kulinich je dobio pristup najvišim državnim tajnama. Neslužbeno je vodio protuobavještajni odjel.

  • +21
Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP

'Po Sivkovičevim uputama, Kulinich je imenovao ljude na neka rukovodeća mjesta u SBU-u. Prvenstveno su ga zanimale regionalne jedinice u Černigovu, Sumiju, Harkovu i drugim pograničnim regijama', rekla je Sapian, te dodala da je usto redovito dezinformirao vodstvo o stvarnim namjerama ruskih specijalnih službi.

Zelenski je otpustio Kulinicha u ožujku prošle godine. Međutim, ukrajinski portal RBC objavio je da je Kulinich i nakon toga radio kao savjetnik bivšeg šefa Službe sigurnosti Ukrajine Ivana Bakanova. SBU je proveo internu provjeru Bakanova, ali rezultati su tajni, rekao je Artem Dehtiarenko, glasnogovornik SBU-a, na brifingu 5. travnja. A Sapian je rekla da istražni ured nije pronašao ništa kriminalno u Bakanovljevim radnjama.

Međutim, prošle godine, dan nakon Kulinicheva uhićenja, Zelenski je otpustio svog prijatelja Bakanova s ​​dužnosti. Razlog: previše je suradnika uhićeno na njegovoj straži. Bakanov je bio nedostupan za komentar.