VIŠE OD 250 ZARAŽENIH

Četvero mrtvih, više od 50.000 ljudi pod nadzorom u BiH

28.03.2020 u 12:04

Bionic
Reading

Zaraza koronavirusom do subote ujutro u Bosni i Hercegovine je potvrđena kod 257 osoba, a 4 osobe do sada su preminule zbog zdravstvenih komplikacija povezanih s Covidom-19.

Ta brojka je dosegnuta nakon što je potvrđeno kako je u Tuzli i Bosanskoj Gradišci još po sedam zaraženih, u Sarajevu tri, a u Banjoj Luci gdje je svo vrijeme žarište epidemije jedan je novozaraženi.

Banja Luka do subote ima 104 pacijenta zaražena virusom SARS-CoV-2.

Na popisu gradova s najvećim brojem zaraženih slijedi Konjic u kojemu je potvrđen 21 takav slučaj, Sarajevo je na trećem mjestu s 13 slučajeva a Mostar na četvrtom s 10 zaraženih do subote.

U cijeloj BiH trenutačno je više od 50 tisuća osoba pod pojačanim nadzorom zbog sumnje da bi mogli biti prenositelji virusa. I dalje su na snazi restriktivne mjere kretanja uključujući policijski sat tijekom cijele noći.

  • +6
Zagreb: Konvoj za Srbiju i BiH Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

U vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj predvođenoj Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ipak su zaključili su kao im je za nastavak borbe protiv koronavirusa potrebno proglašenje izvanrednog stanja pa su za subotu sazvali sjednicu entitetskog parlamenta na kojoj bi takva odluka trebala biti donesena.

Oporba je kritizirala te planove uz ocjene kako je riječ o nepotrebnoj mjeri koja služi samo učvršćenju Dodikove apsolutističke vladavine.