zastoj u opskrbi

Čelnik AstraZenece brani tvrtku: Komplicirano je, imamo puno problema. Kasnimo dva mjeseca

27.01.2021 u 10:32

Bionic
Reading

Čelnik AstraZenece Pascal Soriot dao je intervju za talijansku La Repubblicu, u kojem je branio postupke svoje tvrtke u procesu distribucije cjepiva protiv koronavirusa u Europskoj uniji. Zemlje EU-a su nezadovoljne zbog kašnjenja u opskrbi

Soriot je istaknuo da njegov tim radi '24 sata na dan sedam dana u tjednu na popravljanju mnogih problema u proizvodnji cjepiva'. Naveo je da proizvodnja u osnovi kasni dva mjeseca do točke u kojoj su željeli biti, prenosi BBC.

Također je kazao da je kasna odluka EU-a o potpisivanju ugovora dala ograničeno vrijeme za rješavanje 'štucanja' u opskrbi.

Soriot, izvršni direktor britansko-švedske multinacionalne tvrtke, rekao je za La Repubblicu da je ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom potpisan tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što im je dalo više vremena za saniranje nedostataka u procesu. Objasnio je i da su probleme zbog 'povećanja' proizvodnje cjepiva imali u dva pogona, u Nizozemskoj i Belgiji.

'Komplicirano je, pogotovo u ranoj fazi, kada morate doista riješiti sve moguće vrste problema. Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca za onim gdje smo željeli biti', kazao je Soriot i dodao da su imali takvih početnih problema u opskrbnom lancu i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije europskog sporazuma o cjepivima.

  • +3
AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: DRAGO PRVULOVIC

'Dakle s Ujedinjenim Kraljevstvom imali smo dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme koje smo iskusili. Bih li želio da radimo bolje? Naravno. Ali, znate, ako isporučimo u veljači ono što planiramo isporučiti, to nije malo. Planiramo isporučiti milijune doza u Europu, to nije malo', pravda se šef AstraZenece.

Soriot je također rekao da AstraZeneca radi na cjepivu sa Sveučilištem Oxford koje će ciljati južnoafričku inačicu koronavirusa. Znanstvenici su upozorili da postoji vjerojatnost da južnoafrička varijanta može naštetiti učinkovitosti trenutnih cjepiva.

Cjepivo AstraZenece već se koristi u Velikoj Britaniji, ali EU ga još nije odobrio, iako se očekuje da će mu Europska agencija za lijekove (EMA) dati zeleno svjetlo krajem ovog mjeseca.

Europski blok je u kolovozu potpisao ugovor za 300 milijuna doza, s opcijom za još 100 milijuna. EU se nadao da će, čim dobije odobrenje, isporuka odmah započeti, s nekih 80 milijuna doza koje će u 27 država stići do ožujka.

EU je naručio 600 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech, koje se već daje ljudima širom Unije.

No Pfizer-BioNTech objavio je prošli tjedan da odgađa isporuke za sljedećih nekoliko tjedana zbog radova na povećanju kapaciteta u svom belgijskom pogonu. Kao odgovor na kašnjenja, EU je rekao da bi mogao ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na svom području.