krunoslav capak:

'Teško da ćemo dobiti naručene doze od AstraZenece, Pfizer nam je smanjio isporuke. Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 26.01.2021 19:39
  • Objavljeno 26.01.2021 u 19:37
Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

O kašnjenju isporuke cjepiva, epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mjera za središnji Dnevnik HTV-a govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak je za središnji Dnevnik rekao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva od AstraZence.

'Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je za smanjeno za 14 kutija, ukupno 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje', rekao je.

'Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne može znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju, dodao je. 'AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva.I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze', rekao je.

Capak je rekao kako ne zna koliko su cjepiva kupile bogate zemlje, ali ističe da je vidljivo da su ga neke države uspjele nabavite iako se nisu na vrijeme uključile u pregovore s proizvođačima.

'Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi,' rekao je.

  • +16
  • +13

Cijepljenje članova Stožera civilne zaštite

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da će svi dobiti drugu dozu Pfizerova cjepiva na vrijeme. Što se tiče Moderne, kaže da nema nade da će se u veljači povećati količine cjepiva. Sve nade, kažu, polažu u AstraZenecu. 'Ako to bude tako, mi do kraja veljače može procijepiti starije osobe i kronične bolesnike, no to bi trebale biti značajne količine cjepiva jer takvih osoba ima najmanje 600-700 tisuća u Hrvatskoj', rekao je Capak dodajući da imaju velike kapacitete za cijepljenje stanovništva.

Što se tiče popuštanja mjera, Capak je rekao da ne možemo biti do kraja zadovoljni epidemiološkom situacijom. Napominje kako imamo teško opterećenje novim sojevima virusa u zemljama koje su nam susjedne. 'Nisam rekao da se neće otvoriti, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5-8 razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno', zaključio je Capak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!