VAKULA NAJAVLJUJE

Čeka nas nekoliko iznimno toplih mjeseci!

01.07.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon nekoliko ekstremnih nevremena, obilnih kiša, poplava te jučerašnjeg zahlađenja koje je Italiji i Sloveniji donijelo 20-ak cm snijega, mnogi će propustiti primijetiti da nam je ova godina do sada zapravo bila iznimno topla, a tako će se, vrlo vjerojatno, nastaviti sve do prosinca

U svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, ističe da je analiza srednje temperature zraka pokazala da je prva polovica godine bila ne samo toplija od nekoliko prošlih, već je u većini Hrvatske bila druga najtoplija u posljednjih pedesetak godina, otkada uglavnom postoje službena mjerenja DHMZ-a. Toplija je bila samo prva polovina 2007!

Podatak je još više izniman ako se analizira postaja Zagreb Grič, na kojoj je također od 1862. samo 2007. prva polovina godine imala višu srednju temperaturu zraka od ove godine!

Vrlo topao i ekstremno kišovit lipanj

Preliminarna analiza dostupnih podataka DHMZ-a ukazuje da je lipanj u većini Hrvatske bio topao i vrlo topao. Što se oborina tiče, ocjena se kreće od 'normalnog' do čak 'ekstremno kišovitog', barem prema klimatološkom razdoblju 1961. - 1990. Pritom je u nekim mjestima zabilježen manji nedostatak oborine u odnosu na uobičajene lipanjske količine, primjerice na većem dijelu sjevernog Jadrana, pa i ponegdje u unutrašnjosti, dočim je u Dubrovniku i Komiži, primjerice, ovo bio najkišovitiji lipanj u posljednjih 50-ak godina, otkada postoje službena mjerenja.

Toplo sve do prosinca

Dugoročne prognoze Europskog središta za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) iz Readinga u Velikoj Britaniji za razdoblje srpanj-prosinac, za Hrvatsku i okolicu, nastavljaju već započetu priču o pozitivnom odstupanju srednje mjesečne temperature sve do listopada, a ni trenutačne prognoze za studeni i prosinac ne upućuju na osobitu hladnoću. No, naravno, promjene su moguće, pa onima kojima to nešto znači ostaje redovito pratiti meteorološka izvješća na različitim medijskim platformama, posebice HRT-a i DHMZ-a, zaključuje Vakula.