VJEROUČITELJI NA RAZGOVORU

Caritasu onemogućene humanitarne akcije u sisačkim osnovnim školama

17.03.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Glasnogovornik Sisačke biskupije Stjepan Vego potvrdio je u petak da su se vjeroučitelji iz osnovnih škola u Sisku požalili kako su ih nedavno ravnatelji škola pozvali na razgovor i priopćili im da će humanitarne akcije ubuduće provoditi samo volonteri gradskoga Crvenog križa

Caritas Sisačke biskupije požalio se da mu je onemogućeno provoditi humanitarne akcije u sisačkim osnovnim školama, dodajući da će takve akcije provoditi samo Gradsko društvo Crvenoga križa. Oba društva u svojem djelokrugu rada na prvome mjestu imaju humanitarni rad, koji je posebno bio naglašen nakon katastrofalnog potresa krajem 2000. godine, te sada, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, kada se prikuplja pomoć za Ukrajince.

U Caritasu su takvu vijest protumačili tako da su im vrata osnovnih škola trajno zatvorena.

Novinari su o tome danas, nakon sjednice Vlade, pitali ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je rekao da to ne može komentirati jer mu je to prva informacija.

"U svakom slučaju, nema nikakve veze s naputcima ministarstva. Zbog čega je to, morat ćete pitati za obrazloženje Sisak, gradonačelnicu Siska, najvjerojatnije je ta administracija naložila s obzirom na to da je Grad Sisak osnivač osnovnih i srednjih škola, one su tako nešto mogle narediti", rekao je.

Za potvrdu i obrazloženje takve odluka Hina je popodne poslala upit Gradu Sisku kao osnivaču osnovnih škola, ali do večeras odgovor nije stigao.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je u Saboru izvijestio kako je naloženo da se humanitarne akcije u sisačkim školama smiju provoditi samo preko Gradske organizacije Crvenoga križa, i to u dogovoru s Gradom Siskom.

„To je u jednoj demokratskoj zemlji skandalozno”, rekao je Grmoja.