direktorica svjetske banke za hrvatsku

Capannelli: Ne promijeni li Vlada javne politike, ništa od napretka

22.10.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Ne promijeni li Vlada javne politike, ništa od napretka, kazala je u za razgovoru za Večernji list od četvrtka direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli

Podizanje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa, povećanje djelotvornosti javne uprave racionalizacijom administrativnih procesa i smanjivanjem birokracije te ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i inovacije presudna su, iako ne i jedina područja javne sfere koja treba hitno reformirati kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i ojačalo povjerenje u hrvatske javne institucije, smatra Capannelli.

U intervjuu za Večernji list analizira ciljeve radne verzije hrvatske Nacionalne strategije 2030., na čijem su pisanju kao konzultanti angažirani stručnjaci Svjetske banke, te upozorava da gospodarski rast ne smije biti jedina svrha.

"Što je gospodarski rast bez pravednosti, poštenja, glasa naroda i demokracije? Rast ne može biti jedini cilj javne politike. Unaprjeđenje blagostanja jedan je od preduvjeta, ali ono samo po sebi nije dostatno za postizanje zajedničkog napretka i bolje kvalitete življenja", ističe Capannelli.

Ocijenila je da se Hrvatska prosjecima EU može približiti brže, ali je za to potrebno još truda želimo li ostvariti snažniji i uključiviji gospodarski rast.

"No, u tome neće uspjeti ako s javnim politikama iz proteklih deset godina nastavi i u idućem desetljeću. Strategije se pretvaraju u stvarnost tak kad ih se provede, a u provedbi dobrih ideja Hrvatska baš i ne bilježi vrhunski uspjeh. Dakle, ako su Vlada i – što je još važnije – svekoliko društvo istinski predani provedbi važnih reformi, tada se Hrvatska zaista može izvući iz klopke niskog rasta u kojoj se danas nalazi", kazala je Capannelli.