PRIJETNJA OBRAZOVANJU DJECE

Dramatično upozorenje Svjetske banke: 'Pandemija bi mogla izbrisati dostignuća ostvarena u zadnjih deset godina'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.09.2020 23:19
  • Objavljeno 16.09.2020 u 23:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: OLI SCARFF / AFP / Profimedia

Pandemija covida-19, zbog koje su zatvorene škole, mogla bi izbrisati veliki napredak ostvaren proteklog desetljeća u obrazovanju i zdravstvu, posebice najsiromašnijih zemalja, upozorila je u srijedu Svjetska banka obavljujući godišnji Indeks ljudskog potencijala.

'Ljudski kapital je najvažniji za gospodarsku i financijsku budućnost zemlje', rezimirao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke prilikom objave izvješća o Indeksu ljudskog kapitala.

Taj pokazatelj mjeri razinu koju danas rođeno dijete može dosegnuti za 18 godina na temelju zdravstvenih i obrazovnih usluga zemlje. Ali pandemija bi mogla izbrisati dostignuća ostvarena u zadnjih deset godina.

Djevojčice su ranjivije

Za mjerenje ljudskog kapitala, Svjetska banka je uzela u obzir tri čimbenika: preživljavanje (hoće li danas rođeno dijete doživjeti školsku dob?), obrazovanje (koliko će trajati njegovo obrazovanje i koja će mu biti postignuća?), zdravstvo (hoće li to dijete zdravo izaći iz školskog sustava, spremno nastaviti školovanje ili kao odraslo otići na tržište rada?).

Izvješće za 2020. donosi podatke iz 174 zemalja, koje predstavljaju 98 posto svjetskog stanovništva.

'Analiza pokazuje da je prije pandemije većina zemalja stalno napredovala u stvaranju dječjeg ljudskog kapitala, najveće napretke ostvarene u zemljama s niskim primanjima', navode autori.

Ali oni ističu da je čak i prije učinaka pandemije, dijete rođeno u zemlji s niskim primanjima moglo očekivati da će dosegnuti tek 56 posto svog potencijalnog ljudskog kapitala u odnosu na dijete kojem su dostupne sve razine obrazovanja i zdravstvenog sustava.

Uz pandemiju će se produbiti nejednakosti među djecom.

'Mislimo da više od milijarde djece nije išlo u školu zbog covida-19', rekao je David Malpass, a to predstavlja milijarde dolara manje zarade zbog smanjenog obrazovanja, prosječno pola školske godine, i moguća napuštanja školovanja.

Upozorio je da su posebno pogođene djevojčice, što je zabrinjavajuće jer je i prije krize bila izražena nejednakost prilika između djevojčica i dječaka.

'Osim toga pandemija pojačava opasnosti nasilja nad ženama, rane brakove i tinejdžerske trudnoće, koji ograničavaju mogućnosti obrazovanja i osamostaljenja žena i djevojaka', ističe Svjetska banka.

David Malpass je naglasio da 80 milijuna djece trenutačno ne prima osnovna cjepiva, pa su izloženija.

Svjetska banka je pokrenula programe u najsiromašnijim zemljama kako bi smanjila stopu napuštanja školovanja.

'Pokušavamo ponovo pokrenuti proces učenja, što uključuje opremu, ponovno otvaranje škola i učenje na daljinu', objasnio je.

Mamta Murthi, zamjenica predsjednika zadužena za pitanja ljudskog razvoja je naglasila da zemlje kojima su otpisani dugovi mogu taj novac preraspodijeliti u obrazovanje djece.

Neke zemlje su odlučile povećati poreze na duhan.

'Želimo smanjiti aktivnosti štetne za ljudski kapital i povećati prihode države', naglasila je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!