RAVNATELJ HZJZ-A

Capak o borbi s koronom: 'Razmatramo da uključimo i one koji su završili medicinski fakultet i rade šest mjeseci pod nadzorom'

14.08.2020 u 19:57

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je rekordne brojke novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 208 slučajeva novozaraženih koronavirusom. Čelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku NoveTV rekao je: 'Naravno da smo zabrinuti ovim brojem, ali poduzimamo mjere. Izvor zaraze najveći su nam okupljanja mladih, a prosjek dobi je 31 godina.'

Ističe da su simptomi kod mlađih pacijenata slabiji.

'Mislimo da su naše mjere dobre. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo milijun ljudi više. Kad se to stavi u perspektivu, imamo dobru situaciju. Ako bude trebalo pojačati mjere, to ćemo napraviti', rekao je Capak te istaknuo kako postoji čitav niz mjera koje još nismo aplicirali u Hrvatskoj.

Trenutno je u Hrvatskoj 41 zaraženi stranac. Capak je komentirao objavu njemačkog instituta Koch koji kaže da smo mi najveći izvoznici korone u Njemačku. 'Nismo mi najveći. To je Kosovo s 1200 slučajeva, nakon toga Turska pa Hrvatska', rekao je i istaknuo kako je od početka pandemije u Njemačku iz Hrvatske uvezeno 200 slučajeva.

Na pitanje zašto se ograničio rad klubovima i kafićima u cijeloj zemlji, a ne primjerice samo u županijama gdje imamo veće brojke zaraženih Capak odgovara kako su dugo razgovarali o tome koju mjeru treba primijeniti. 'Inspekcije su išle u klubove, nakon toga smo uveli mjeru da ako se utvrdi izvor zaraze u objektu, da se privremeno zatvori. Dvije trećine se zarazilo u klubovima, trebali smo uvesti drastičniju mjeru. To je na 10 dana, može se popustiti'.

Što se tiče početka školske godine ravnatelj HZJZ-a kaže kako se nadaju da će sva djeca krenuti u školu i da će se smanjiti broj zaraženih, no situacija će se još analizirati prije početka školske godine.

Djelatnici HZJZ-a bili su na godišnjim odmorima kao i sam Capak koji kaže da se odmorio, ali najavljuje i nove opcije u sustavu.

'Razgovaramo i o drugim opcijama da uključimo i druge zdravstvene djelatnike, npr. sanitarne inžinjere da obavljaju dio posla epidemiologa. Imamo pozitivno mišljenje ministra da uključimo i one koji su završili medicinski fakultet i rade šest mjeseci pod nadzorom. Računamo na to da će ministarstvo razmotriti prijedlog, da diplomirani liječnici pomažu epidemiolozima', kazao je Capak.