prisluškivanje

Burne reakcije u slovenskim medijima, na 'špijunsku aferu' u kojoj je navodno sudjelovala SOA

09.04.2019 u 17:13

Bionic
Reading

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec u utorak sazvao hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji te nakon navodnog pokušaja hrvatskog lobiste da zaustavi objavljivanje reportaže o tome na POP-TV-u, u slovenskim medijima nižu se u utorak reakcije "ogorčenih" novinara spomenute tv, a reagiralo je i slovensko novinarsko društvo osudivši "hrvatske pritiske"

Mediji uz to objavljuju mišljenja sigurnosnih stručnjaka i političkih analitičara o slučaju koji po svoj prilici donosi nove napetosti u slovensko-hrvatske odnose.

Komentirajući tako zadnji slučaj "špijunske afere" u kojoj se tvrdi da je Hrvatska prisluškivala slovenske dužnosnike tijekom arbitražnog procesa o granici kako bi ga kompromitirala, jer je arbitražni sporazum unaprijed prihvatila "s figom u džepu", profesor Branko Lobnikar, s mariborskog Fakulteta za kriminalistiku i sigurnost, kazao je za Slovensku agenciju STA da je ponašanje Hrvatske za Sloveniju neprihvatljivo i da bi Slovenija morala više investirati u svoje sigurnosne službe.

"Živimo u situaciji gdje različite države intenzivno provode aktivnosti koje možemo svrstati u sklop posrednog nastupanja i to takvog kakvim pokušavaju utjecati na naše javno mnijenje i tako steći neke strateške prednosti", kazao je Lobnikar.

Riječ je o aktivnostima kojima strane države nevojnim sredstvima i metodama pokušavaju steći utjecaj. Pri tome je utjecaj na medije jedan od ključnih u takvim pristupima. Oni pokušavaju poticati one komentare i načine razmišljanja koje im daju neku prednost, kazao je Lobnikar.

On tvrdi da je u ovom trenutku u interesu Hrvatske da slovenski građani misle kako slovenska država ne funkcionira kako treba.

"No, to nije istina. Naša država i obavještajne službe rade odlično, ali bismo  taj osjećaj kod građanstva morali osnažiti, kako se ne bi mislilo da su Hrvati na tom polju od nas uspješniji", kazao je Lobnikar dodavši da vrijedi maksima da je znak dobrog rada obavještajnih službi kad se o njima u javnosti mnogo ne govori i obratno.

Potvrdio je to ovih dana u razgovoru za mariborski dnevnik "Večer" i jedan od bivših ravnatelja slovenske obavještajne službe SOVA, rekavši da unatoč drukčijim mišljenjima slovenski obavještajci imaju mnogo informacija o događajima na Balkanu.

Nekada je SOVA po njegovim riječima imala odlične analize događaja na Balkanu i po mišljenjima zapadnih analitičara, a nešto od tog znanja još je zadržala, kazao je on u razgovoru za mariborski list, dodavši kako je pogrešno misliti da je hrvatska obavještajna zajednica bolja od slovenske. Kako je uz to dodao, najbolji obavještajni aparat na području bivše Jugoslavije ima Srbija.

Povodom ove afere hrvatski veleposlanik pozvan je u utorak na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena je na konzultacije u Ljubljanu.

Hrvatska vlada u svojoj je reakciji u utorak poručila da "najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije", dok je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) za optužbe o prisluškivanju navela da su to "netočne i tendenciozne konstrukcije" te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.