problemi među susjedima

Vlada se oglasila o aferi 'arbitražno prisluškivanje': Nismo pokušali utjecati na slovenske medije

09.04.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Dok u Sloveniji buja afera o navodnom prisluškivanju slovenskih arbitražnih sudaca od strane SOA-e, o svemu se oglasila i Vlada

Prema pisanju slovenskih medija, slovenskog arbitražnog suca i jednu slovensku dužnosnicu nisu prisluškivale američke ni njemačke tajne službe već hrvatska SOA. Kada su slovenski mediji, točnije POP TV htjeli objaviti reportažu o tome, prema medijskim navodima na sprječavanje objave pokušao je utjecati čelanik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj. Tolj je, prema navodima medija, to učinio u ime hrvatske Vlade.

'Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije', poručuju kratko za tportal iz Vlade.

Slučaj je komentirao i savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, koji kaže da Vlada nije na nikoga utjecala.

'Ne, nitko nije snimao nikoga. Ne, Vlada nije utjecala niti pokušala utjecati', kaže savjetnik Andreja Plenkovića.

Na pitanje zašto je Tolj navodno rekao da govori u ime Vlade, Kopal kaže kako 'zaista ne zna zašto je Tolj to rekao'.

'Mogu reći da Vlada nije ni na koji način utjecala na Tolja', rekao je.

Što se tiče medijskih napisa o ilegalnim akcijama SOA-e koje bi uključivale prisluškivanje u drugim državama, Kopal kaže kako se to nije dogodilo. 'Zašto ste uopće pomislili da to SOA radi. SOA sve što radi radi po zakonu, legitimno i legalno. Podložna je raznim vrstama nadzora, od građanskog do stručnog', kaže premijerov savjetnik.

Podsjetimo, slovenski mediji objavili su da je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces. Priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je u Sloveniji hitno sazvana sjednica vijeća za nacionalnu sigurnost. Prethodno je objavljeno da je u vezi sa 'špijunskom aferom' na razgovor na slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.