OPET POVIŠENE TENZIJE

Burić: Hrvatska nije HDZ-ova džamahirija

24.02.2011 u 18:49

Bionic
Reading

HDSSB-ovac Dinko Burić danas je u sabornici tijekom rasprave o dostupnosti informacijama od javnoga interesa opet izazvao pojačane tenzije, te je udaljavanjem S teme i kritikama na račun Vlade i DORH-a prekršio nedavni dogovor saborskog Predsjedništva o normama ponašanja zastupnika u Hrvatskom saboru

Burić je, u raspravi o imenovanju povjerenika za informacije, ustvrdio kako je 'premijerka jučer sazvala Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost da bi izrazila svoju ogorčenost zlonamjernim napadima medija na nju osobno'.

Posebno zabrinjavajućim ocijenio je što je na toj sjednici DORH predložio izmjenu Zakona o kaznenom postupku, kojim se, kaže, želi uvesti represija prema medijima koji izvještavaju o antikorupcijskim postupcima. 'Na ovaj način Državno odvjetništvo postaje represivna palica HDZ-ove vlasti', ustvrdio je Burić.

Nakon što je HDZ-ovcima poručio da 'Hrvatska nije njihova džamahirija, te da im neće pomoći ni VONS ni DORH, jer to nije uspjelo ni većim tiranijama od njihove', zaradio je nekoliko opomena predsjedavajućeg Ivana Jarnjaka, koji mu je, zbog udaljavanja od teme, zaprijetio i udaljavanjem iz sabornice.

Tema rasprave bila je dostupnost informacijama od javnoga interesa, a što SDP-ovci predlažu poboljšati imenovanjem neovisne osobe, povjerenika kojom bi se, kažu, prekinula praksa prikrivanja mutnih postupaka pod velom nacionalnog interesa.

Nenad Stazić
pojasnio je bi se takvom povjereniku građani mogli obratiti kada god im državne institucije odbiju dati potrebne informacije, a on bi samostalno 'presuđivao' je li neki podatak opravdano zaštićen ili nije.

Povjerenik kojega bi, na prijedlog predsjednika Republike, na mandat od pet godina imenovao Hrvatski sabor, prekinuo bi praksu skrivanja nezakonitosti pod 'velom nacionalnog interesa', ustvrdila je Ingrid Antičević Marinović

Zastupnici HDZ-a su pak u raspravi tvrdili da već ima dovoljno mehanizama koji štite pravo građana na informaciju, te da su državna tijela sve otvorenija prema javnosti pa stoga nema ni potrebe za dodatnom kontrolom.

Boris Kunst (HDZ) SDP-ov je prijedlog ocijenio 'stvaranjem novih troškova državi u situaciji kada već imamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka, koja kao neovisno tijelo nadzire provedbu Zakona o pristupu informacijama'.

'Već imamo kvalitetno zakonsko rješenje, zakasnili ste s ovim zakonskim prijedlogom', poručio je Kunst SDP-ovcima, na što mu je odgovorio Nenad Stazić upozorivši kako 'ključno pitanje prosudbe javnog interesa nije riješeno postojećim zakonom'.

Sunčana Glavak (HDZ) je upozorila kako sva tijela javne vlasti imaju stručne ljude zadužene za informiranje, te da HDZ neće podržati uvođenje nepotrebnog novog troška.

IZMJENE POREZA NA DOBIT

Hrvatski sabor sutrašnje zasjedanje nastavlja pojedinačnom raspravom o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dobit, koji je večeras oštro krizizirao Klub HDZ-a uz ocjenu da bi njegov jedini efekt bio proračunski manjak od dvije milijarde kuna.

Zakonskim izmjenama, koje su se pred zastupnicima našle u hitnom postupku, SDP predlaže umanjenje porezne osnovice za reinvestiranu dobit, kao i za zadržanu dobit poduzetnika (vezano uz likvidnost tvrtke) te za iznose plaća za novozaposlene radnike.

Dragica Zgrebec
(SDP) ističe da bi se time potaknulo poduzetnike da dobit ulažu umjesto da je isplaćuju, da reinvestiraju u obrtna sredstva i otvaraju nova radna mjesta

I dok su iz SDP-a navodili da bi se time smanjio utjecaj financijske krize na pad životnog standarda građana, dinamiziralo gospodarske tokove i potaknulo gospodarski rast, Ivan Šuker (HDZ) je rekao kako sva dosadašnja iskustva pokazuju da porezna oslobođenja ne potiču ulaganja, jer hrvatska poduzeća, zbog niske kapitaliziranosti, nemaju mogućnost zaduživanja i investiranja.

Jedini efekt bi bio dvije milijarde kuna manje u državnom proračunu, što je nedopustivo u ovoj situaciji, ističe Šuker.

Zastupnici SDP-a su upozoravali da je riječ o mjerama kojima bi se smanjila alarmantna nezaposlenost, a koja, kako je ustvrdila Nada Čavlović Smiljanec (SDP), 'toliko brine vladu da osniva povjerenstvo za nadzor evidencije na zavodu za zapošljavanje'.

Krunoslav Markovinović
(HDZ) odgovorio joj je kako netočno insinuira da se povjerenstvo osniva radi prikrivanja broja zaposlenih, a pritom zaboravlja da je Hrvatska rekordan broj nezaposlenih imala za vrijeme SDP-ove vlasti.

'U siječnju 2002. bilo je 411 tisuća 205 nezaposlenih, a u ožujku 415 tisuća', rekao je i istaknuo kako se nada da se ti rekordi SDP-ove vlasti neće nikada oboriti.

I Ivan Šuker (HDZ) je u raspravi kritizirao SDP-ovu koalicijsku vlast koja je, kaže, 2001. ukinula sustav zaštitne kamate, kojom se efikasno poticalo ulaganje, što sada želi nadoknaditi neefikasnim smanjivanjem porezne osnovice. 'Vi ste to naprasno ukinuli samo zato što je bilo HDZ-ovo', kazao je Šuker.

Za razliku od HDZ-ovih zastupnika, Zlatko Koračević (HNS/HSU) pohvalio je SDP-ov prijedlog kojim bi se, kaže, smanjila nelikvidnost malog i srednjeg poduzetništva, potaknulo ulaganje u nove tehnologije i podigla produktivnost.

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja sutra pojedinačnom raspravom o ovom zakonskom prijedlogu, a glasovanje o dosad raspravljenim točkama najavljeno je za 11 sati.