PRESICA U ZAGREBU

Budak objasnio: Zašto je Šustar kriv za propast reforme

30.05.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Neven Budak, koji je na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te koordinaciju strategija u području obrazovanja, održao je danas novinsku konferenciju na kojoj je objavio sažetak izvještaja o radu na spomenutoj strategiji, ali i opovrgnuo mnoge izjave koje je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar dao prošli tjedan

Podsjećamo, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prošli tjedan reagirao je na 'ostavku' Borisa Jokića na čelno mjesto ekspertnog tima za provođenje kurikularne reforme, a na kojoj je Jokića i tim među ostalim optužio za kašnjenje reforme.

Kako javlja televizija N1, Budak je, objavljujući sažetak izvještaja o radu na Strategiji, kazao kako je ministar Šustar naveo neke neistine, poput one da su posebno stručno povjerenstvo ili ekspertni tim Borisa Jokića krivi za kašnjenje, jer iako je istina to da se kasni s dijelom mjera, najviše kasne upravo one koje su u nadležnosti Šustarova ministarstva.

'Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije dobilo je zadaću da podnese izvještaj o njenoj provedbi, svemu što smo radili do 31. ožujka ove godine. Cjelovit tekst izvještaja može se naći na našoj web stranici. Ondje možete dobiti sve obavijesti o djelovanju našega povjerenstva i cijeli tekst Strategije', kazao je odmah na početku presice Budak.


Pritom je Budak napomenuo da Strategija ima 340 mjera, od čega ih oko 200 nije započeto, 17 je završeno, oko 120 je u provedbi, a 49 posto mjera je započeto, istaknuvši da rezultat nije loš, no nisu zadovoljni njime.


'Od ukupnog broja mjera, 186 ih je u nadležnosti Ministarstva. Ono je najodgovorniji dionik sustava obrazovanja, međutim odgovorno je samo za nešto malo više od pola Strategije. Drugi koji su odgovorni su Vlada, naše povjerenstvo i još 24 institucije. Dakle, netko treba biti izvan struktura koje prate provedbu Strategije', istaknuo je Budak, dodajući kako Povjerenstvo kasni s dvije mjere, a da se ukupno pola mjera iz Strategije počelo provoditi.

Budak je također istaknuo da je najveći dio posla obavljala ekspertna radna skupina, ponajviše Jokić sa svojim timom, dok 'ostali, koji su u Ministarstvu trebali započeti svoj dio, najveći još uvijek nisu'.

'Svi ostali dionici funkcioniraju nešto malo bolje od Ministarstva kada je riječ o provedbi Strategije', kazao je Budak, nabrajajući tko sve kasni sa svojim dijelom kolača u poslu, uz napomenu da je činjenica da neke stvari kasne, ali ne kasne zbog njih niti zbog Jokićevog ekspertnog tima.
 
Budak kaže da tehnička vlada nije pokazivala velik interes za provedbu Strategije, a ona u izvještaju prošle Vlade nije ni spomenuta. Takva se situacija nastavila nakon izbora i pregovora o Vladi, a isto je i poslije dolaska nove Vlade, kazao je Budak.

'Nezainteresiranost prošle Vlade nastavila se na nezainteresiranost ove Vlade. Ne samo da nismo uspjeli kontaktirati s Ministarstvom, nego nismo uspjeli uspostaviti kontakt s Uredom premijera', rekao je Budak, dodajući kako su sastavili pismo koje su poslali Vladi, premijeru i Boži Petrovu, za kojeg kažu da ih je jedini primio na razgovor.

'Nismo dobili odgovor niti je održan sastanak s premijerom. Jedina reakcija na izvještaj bila je presica Šustara, na kojoj se govorilo da smo mi krivi za kašnjenje Strategije', istaknuo je Budak, podsjetivši kako je Šustar kazao da je prethodni ministar odredio Povjerenstvo i naglasivši da to nije točno te da ih je formirala Vlada jer resorno ministarstvo nema kapaciteta za provedbu Strategije.

'Nažalost se pokazuje da nismo ovisni o politici jer ako oni uopće ne kontaktiraju s nama, svakako ne ovisimo o politici. Ovo je stručno tijelo koje je, neovisno o izmjenama ministara, trebalo upravljati procesom - mi smo stručnjaci. Što se tiče kritika našem povjerenstvu i timu eksperata, zanimljivo je da se puno govori o kurikulumu hrvatskog jezika i povijesti, ali nitko ne govori o strukovnom obrazovanju. Strukovno je obrazovanje puno važniji element našeg obrazovanja nego što se čini - 75 posto srednjoškolaca ide u strukovne škole, a ne u gimnazije. Nezaposlenost se može smanjiti samo ako imamo kvalitetne učenike u strukovnim školama, no ta tema očito nije zanimljiva', rekao je Budak.

Za ovu godinu se čini da Vlada uopće nije računala na povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda jer je za to trebalo najprije u hrvatskom proračunu predvidjeti dio sredstava, kao uvjet za dobivanje europskih, mišljenja je Budak, kazavši kako je već na osnovi proračuna bilo jasno da sredstava za to neće biti.

'Javni natječaj se radi kada se nekoga zapošljava, a javni poziv kada se formira tim stručnjaka za obavljanje posla. Kako je moguće da je saborski Odbor predložio izmjenu sastava ekspertne radne skupine bez konzultacija s našim povjerenstvom, iako je jasna kakva je procedura i sami su je raspisali', iznosi Budak, podsjetivši i kako ekspertna radna skupina samo koordinira posao na provedbi reforme, ali i da je saborski Odbor predložio 10 stručnjaka iz pojedinih područja koji bi trebali ocijeniti 53 različita dokumenta.

'Kako bi jedan stručnjak ocijenio pet različitih dokumenata? Znači li to da bi stručnjak za likovni odgoj ocijenio nešto o vjeronauku? Saborski Odbor nije ništa objasnio i sve je bilo u suprotnosti s procedurom koju je donio i sam odbor', zaključio je Budak.