bez panike

Bubaš: Maske su propisane i to je dobra vježba za jesen

11.07.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, kazala je kako je još prošli tjedan govorila da bismo mogli susresti i troznamenkasti broj oboljelih od koronavirusa i da sada kada ga imamo ne bi dizala paniku

'Živimo u vrijeme epidemije i u drugim zemljama oko nas je daleko lošija slika. S obzirom da smo sustav spojenih posuda nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas, ali ne treba dizati paniku i mislim da je to situacija zbog toga što epidemija vlada svuda i pandemija oko nas', rekla je Bubaš.

Govoreći o testovima i njihovoj cijeni kazala je Hrvatska koristi najbolji test koji je visoke pouzdanosti i da je on je samim time skuplji i od drugih testova.

'Međutim za građane koji imaju indikaciju, on je besplatan. Naravno da se sada počelo pričati i postoje li neki drugi testovi, jer je sada broj testova koji su dostupni porastao. To je više pitanje za ministarstvo, ministar Beroš je to komentirao na jedan odličan način, a to je da će se poduzeti mjere, vidjet će se koji su testovi dostupni, koja je njihova cijena pa će onda i mjerodavni odlučiti što ćemo dalje", rekla je Bubaš.

Što se tiče maski kazala je da do sada bila preporuka da se one koriste naročito u zatvorenim prostorima, a sada su one propisane.

'To je i dobra vježba za jesen u svakom slučaju zašto ne. Novija istraživanje govore da maske smanjuju prijenos zaraze', rekla je Bubaš u RTL-u Danas.

  • +5
Putnici nose maske u javnom prijevozu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX