POGLEDAJTE SRAMOTNU EPIZODU!

Bubalo portirom na političkog suparnika

20.02.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Novi predsjednik osječkoga Gradskog vijeća, Miroslav Šimić, izabran jučer u nastavku sjednice apsolutnom većinom glasova, danas je pokušao preuzeti dužnost od smijenjenoga dr. Josipa Vrbošića, ali je po nalogu gradonačelnika Krešimira Bubala zaustavljen na porti gradske uprave. Novinari koji su ga u predvorju čekali s uključenim kamerama, po istom su nalogu ispraćeni na ulicu kako ne bi zabilježili još jedan incident u gradonačelnikovoj režiji

Šimića kao novoizabranog predsjednika Gradskog vijeća portiri nisu propustili do tajnice Grada, Jadranke Nikolov, ni do smijenjenog Vrbošića koji sebe i dalje smatra predsjednikom, sve dok to nije zatražio u svojstvu vijećnika i građanina. Vrbošić ga ni tada nije htio primiti izgovorivši se nekakvim sastankom, ali na inzistiranje tajnice Nikolov, napokon su ga primili zajedno.

Uspaničeni gradonačelnik uveo nova pravila

Šimić je još jučer s njima zatražio sastanak radi dogovora o preuzimanja dužnosti, no Vrbošić ne priznaje nastavak sjednice niti hitan postupak po kojemu je smijenjen, nego traži provedbu redovitog postupka. Po svemu sudeći, o tomu će morati odlučiti Ministarstvo uprave.

'Pitao sam tajnicu Grada zašto su napustili sjednicu nakon što ju je Vrbošić prekinuo, kada su vidjeli da je čak 15 vijećnika ostalo u klupama? Rekla mi je kako nije znala da ćemo nastaviti sjednicu, što mi je nevjerojatno. Gospodina Vrbošića upozorio sam da je upravo on najodgovorniji za cirkus koji se događa u gradu, jer na stolu ima potpise većine od 13 vijećnika koji traže njegovu ostavku zbog političke korupcije. Bez obzira na sve pravne proceduralne dvojbe, ostavku je morao dati, jer nema više moralno pravo obnašati tu časnu funkciju', ispričao je Šimić nakon izlaska iz gradske uprave.
Objasnio je i kako uopće ne dvoji o ispravnosti jučerašnje sjednice, no da njezin smisao nije bila Vrbošićeva smjena i njegov izbor, nego slanje jasne poruke javnosti da se politička korupcija u Osijeku i GV-u više neće tolerirati.

'Osim toga, javnosti smo poručili i da HDSSB više nema većinu u Vijeću. Drago mi je što sudjelujem u pokretu otpora protiv jedne takve bahate politike. Uputit ćemo zahtjev Ministarstvu da odluči je li nastavak sjednice bio regularan, ali znajući kako HDSSB funkcionira – da ne prihvaća sudske presude, krade izborne glasove, a njihov glavni tajnik pokušava podmititi suce Vrhovnog suda – ne bih se čudio da odbiju provesti i odluku Ministarstva ako ona bude u našu korist. Kako god bilo, građani će 19. svibnja moći reći što misle o takvoj politici i takvom načinu vođenja Grada', zaključio je Miroslav Šimić i najavio kako će svi dokumenti s nastavka sjednice GV-a početkom idućeg tjedna biti urudžbirani, iako zna da ih 'oni' neće prihvatiti.

Bubalo: 'Dečki se zaigrali'

Pola sata prije najavljenog Šimićeva dolaska u svoj novi ured, novinare je pozvao gradonačelnik Bubalo. Međutim, prvi put novinari su na porti morali pokazati osobne iskaznice kako bi dobili dozvolu ulaska u zgradu, premda ih vratari godinama propuštaju i dobro poznaju. Na poseban upit gradonačelniku kad je uveo nova pravila, Bubalo je odgovorio: 'Od jučer.' Novinarima se obratio u društvu Josipa Vrbošića i Jadranke Nikolov.

'Naš je službeni stav da je sjednica jučer završena. Predsjednik ju je završio jer se nije imalo o čemu raspravljati budući da nije usvojen dnevni red. Za mene kao gradonačelnika nikakav drugi predsjednik Gradskog vijeća osim profesora Vrbošića ne postoji. Dečki su se zaigrali i ono druženje u vijećnici nije nikakva sjednica Vijeća, nego neformalno okupljanje pod vodstvom Biljane Borzan. Zato mi očitovanje Ministarstva uprave nije ni potrebno. Oni koji su organizirali maškaradu, neka traže tumačenje od nadležnog Ministarstva ako žele. Mi nastavljamo suradnju s Josipom Vrbošićem sve do raspuštanja Gradskog vijeća, a on će uskoro sazvati novu, 29. sjednicu i njome predsjedati. Inicijativa za njegovu smjenu je u postupku i o njoj će se odlučivati u skladu s Poslovnikom', uporan je Bubalo.

Tumačeći postupak većine vijećnika među kojima su i dvoje iz HNS-a, njegova dojučerašnjeg koalicijskog partnera, Bubalo u tomu vidi tek veliku želju za preuzimanjem vlasti, a od HNS-a traži povlačenje iz svih nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih institucija i tvrtki u kojima sjede njihovi planovi.

Čitajući pripremljeni tekst – što ranije nije običavao – i teško prikrivajući uznemirenost, upustio se u psihoanalizu oporbe rekavši kako ju je obuzela panika zbog straha od nadolazećih izbora te izrazio nadu da će građani to znati prepoznati i sankcionirati. 'Poručujem im da neću ući u njihovu kaljužu. Tko o čemu, oni o poštenju. To najbolje pokazuje kakva je to ekipa, ali maškare su prošle. I bez većine živ sam i zdrav i osjećam se prilično dobro. Oporbi poručujem da rušilački nagon koji imaju usmjere u pozitivne stvari', zaključio je Bubalo.Na pitanje zašto još nije podnio ostavku budući da je jasno kako je ostao bez podrške većine vijećnika, Josip Vrbošić rekao je da prihvaća volju većine, ali tek kada je ona iskazana na regularan način. Stoga, kaže, nema razloga za ostavku, ignorirajući činjenicu da je ostao bez predsjedničkog legitimiteta.

Evo snimke incidenta