100 DANA OSJEČKE VLASTI

Bubalo izgubljen bez Glavaša

14.09.2009 u 17:54

Bionic
Reading

Osječki gradski čelnici podnijeli su više kaznenih prijava protiv bivšega gradonačelnika Ante Đapića, ali aktualni Krešimir Bubalo nije na današnjem susretu s novinarima u povodu prvih stotinu dana vlasti htio reći koliko i za koje uočene nepravilnosti

Poznata je tek jedna, zbog štetnog ugovora što ga je Đapić potpisao s Osijek-Koteksom dva tjedna prije drugog izbornog kruga, obvezujući Grad na milijunske odštete u slučaju da budućim GUP-om ta tvrtka ne dobije željeno građevinsko zemljište.

Gordan Matković
, predsjednik GV-a i bivši gradonačelnik, priznao je da su u prošlome mandatu projekti trpjeli zbog političke nestabilnosti, a gradski se novac trošio na potkupljivanje biračkog tijela.

Bubalo nije htio novinarima pokazati ni izvještaj o stanju na računu gradskih tvrtki, izgovarajući se mogućim komplikacijama s njihovim dobavljačima, no rekao je da je ukupan minus 35 milijuna kuna, bez kreditnih obveza, te da GPP ima 9,6 milijuna dospjelih obveza, a Vodovod 9,3 milijuna. Gradski je proračun u minusu 50-ak milijuna, a nedavno ga je blokiralo Ministarstvo financija slanjem naloga za isplatom šest milijuna kuna povrata poreza.
'Trenutačno plaćamo račune iz svibnja, a kada smo preuzeli Grad plaćali smo obveze iz siječnja. Nije se poštivala valuta, nego rokovi koje je odredio bivši gradonačelnik i mi to sada peglamo. S velikim vjerovnicima pregovaramo kako bismo premostili ovo razdoblje mjenicama i aneksima ugovora jer plaće moramo isplatiti do 10. u mjesecu', rekao je Bubalo.

Do Božića je najavio završetak analize viška zaposlenih u gradskoj upravi i tvrtkama, ali nije rekao koliko će ih dobiti otkaze. Nije naveo ni tri veća projekta koja planiraju provesti u mandatu, pa se i po tomu vidjelo koliko mu nedostaje njegov politički mentor, Branimir Glavaš. Naime, slično je postupao i kao župan te jednom prigodom nije htio novinarima reći s koliko će novca Županija pomoći PU osječko-baranjskoj u tehnološkom opremanju. Tek na Glavaševu intervenciju da je to javni podatak koji ne treba tajiti, novinarima je otkrio brojke. Glavašev utjecaj na osječkoga gradonačelnika, nažalost, još nitko nije preuzeo.

Zamjenik Gradonačelnika, Ivan Vrdoljak, usporedio je stanje otprije godinu dana kada je Grad imao puno novca i loše ozračje među gradskim čelnicima, a danas je obrnuto, no:
'Radit ćemo pošteno i transparentno, bez korupcije i skrivenih interesa, bez štetnih ugovora koji se povremeno i danas pojavljuju', zaključio je Vrdoljak.