OPSTRUKCIJA

Bubalo gura Osijek u novu političku krizu

02.03.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Kako bi premostili vrijeme do odluke Ministarstva uprave o legalnosti izbora novog predsjednika Gradskog vijeća Osijeka, nezavisnog Miroslava Šimića, oporbeni vijećnici – koji su u nastavku posljednje sjednice smijenili dotadašnjeg predsjednika Josipa Vrbošića – ponudili su gradonačelniku Krešimiru Bubalu kompromisno rješenje kojim bi se omogućilo donošenje krucijalnih odluka za život građana. No on se i na to oglušio te i dalje opstruira vijećničku većinu

Oporbeni vijećnici koji su u nastavku 28. sjednice Gradskog vijeća s dvoje kolega iz HNS-a, donedavnog koalicijskog partnera HDSSB-a, zbog političke korupcije smijenili dotadašnjeg predsjednika Josipa Vrbošića, što gradonačelnik i gradska uprava ne priznaju smatrajući te odluke nezakonito donesenima, predložili su kompromisno rješenje: neka oba predsjednika Vijeća ovlaste prvog potpredsjednika, Ivicu Završkog iz HDSSB-a, na sazivanje 29. sjednice kako bi se donijele odluke nužne za normalno funkcioniranje grada.

'Smjenom gospodina Vrbošića nismo željeli izazivati krizu gradske vlasti, nego pokazati da čovjek uhvaćen u političkoj korupciji više ne može biti predsjednik GV-a. Dakle, smatra li se dr. Vrbošić i dalje predsjednik, neka i on ovlasti prvog potpredsjednika, koji nije sporan, da vodi sjednicu, a čije će ovlaštenje potom biti relevantno, odlučit će naknadno Ministarstvo. Nakon dogovora političkih stranaka sjednica se može zakonito održati', objasnio je Šimić i rekao da mu gradonačelnik Bubalo na taj prijedlog nije ni odgovorio.

'Mi još od gradskih službi nismo dobili prijepis zvučnog zapisa sjednice, što nam je nužno za upućivanje zahtjeva Ministarstvu da donese pravorijek o tomu tko je zakoniti predsjednik Vijeća. Nemamo ni pročišćeni tekst Poslovnika zadnji put mijenjanog 2009., ni Statuta promijenjenog 2010., jer gradska uprava očito nije imala dovoljno vremena do danas izraditi pročišćeni tekst dva najvažnija dokumenta Grada', upozorio je Šimić i podsjetio kako su na prošloj sjednici donijeli važnu odluku o sniženju komunalnog doprinosa te pozvao gradske službe da postupe po njoj bez obzira na to što je HDSSB na toj sjednici pretrpio politički poraz, izgubio većinu i svoga predsjednika u Vijeću.

Nezavisni vijećnik Bojan Bodražić zatražio je od tajnice Grada, Jadranke Nikolov, prostoriju u gradskoj upravi kako bi se predstavnici vijećničke većine obratili novinarima, ali se ispričala bolešću i njegov zahtjev proslijedila kolegama.

'Na telefonski broj koji sam dobio nitko mi se nije javljao, ali mi je elektronskom poštom stigla obavijest da nam ne mogu jamčiti sigurnost unutar gradske uprave, jer je neradni dan (?!). Proizlazi da smo sigurniji ispred zgrade nego u njoj, premda su ondje i danas službe sigurnosti', ispričao je novinarima pred ulazom u zgradu Bodražić.
Josip Škorić, vijećnik HDZ-a, podsjetio je kako je tumačenje propisa poput ovoga o legalnosti prošle sjednice Gradskog vijeća, dovelo do prijetnje ovrhe nad računom Grada od 40 milijuna kuna zbog regionalnog odlagališta, jer gradske službe nisu smjele dopustiti potpisivanje takvog ugovora.

'Vladajuća politika prvenstveno se bavila osiguranjem većine u Gradskom vijeću i nije skrbila o interesima građana. Vidi se to, primjerice, i u poslovanju Ukopa, gdje je gradska vlast zadnjih nekoliko godine promijenila tri direktora. Većinu u Gradskom vijeću stalno je osiguravala zapošljavanjem u gradskim poduzećima, na račun građana i uopće ih nije bilo briga za interes građana, nego samo za ostanak na vlasti', smatra Škorić.

Šimić je zaključio kako će zahtjev Ministarstvu uputiti već danas, ali on ne može biti cjelovit dok od gradskih službi ne dobiju tražene dokumente.

'To nije slučajno. Iz svega je jasno da smo u pravu i da nas gradske službe opstruiraju kako bi odgodili pravorijek Ministarstva i odlazak Josipa Vrbošića iz ove zgrade. Pritom najviše štete upravo građanima na čiji se interes pozivaju', zaključio je novi predsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Šimić