ŠTRAJK NOVINARA

Bruxelles poručio da pozorno prati događaje na Radioteleviziji Slovenije

27.09.2022 u 17:36

Bionic
Reading

Bruxelles pozorno prati što se događa s javnim medijima u Sloveniji, objavila je u utorak Europska komisija reagirajući na štrajk novinara Radiotelevizije Slovenije (RTVS), održan dan ranije

Komisija je podsjetila na nedavno predstavljeni prijedlog Europskog akta o slobodi medija, čija je svrha, među ostalim, da "javni mediji ne smiju postati propagandni kanal jedne stranke".

Odgovarajući na upit Slovenske tiskovne agencije STA u vezi sa štrajkom novinara RTVS-a, Komisija je navela da će "i dalje pozorno pratiti razvoj događaja, kao i stanje na području medija u Sloveniji općenito".

"Javni mediji igraju ključnu ulogu u pružanju kvalitetnih i nepristranih informacija, ali zbog svog statusa i načina rada također mogu biti posebno izloženi riziku od uplitanja i političkog utjecaja", rekao je Christian Wigand, glasnogovornik Komisije odgovoran za vladavinu prava.

Bruxelles je na to upozorio i u godišnjem izvješću o vladavini prava, objavljenom u srpnju, preporučivši Sloveniji "jačanje pravila i mehanizama za jačanje neovisnog upravljanja i uređivačke neovisnosti javnih medija, uz uvažavanje europskih standarda u pogledu javnih medija".

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za transparentnost i vrijednosti Vera Jourova sredinom rujna je predstavila prijedlog Europskog akta o slobodi medija kojim se želi zaštititi uređivačka neovisnost medija. 

Glasnogovornik Wigand kazao je da je Bruxelles upoznat s činjenicom da je slovenski parlament potvrdio amandman na zakon o RTVS-u te da zna da je proces još u tijeku i da zakon još nije implementiran.

"Pozdravljamo namjeru Vlade da se hitno pozabavi gorućim pitanjima upravljanja RTVS-om", naglasio je glasnogovornik Komisije komentirajući najave nove vlade premijera Roberta Goloba.

Novinari RTVS-a u ponedjeljak su pokrenuli cjelodnevni štrajk upozorenja, uz potporu koordinacije novinarskih sindikata, skrećući pozornost na sve gore uvjete u toj javnoj ustanovi, uznemiravanje zaposlenika i prijetnje stegovnim postupcima.

Slovensko ministarstvo kulture podržalo je štrajkaše u njihovim zahtjevima za jačanje uređivačke, novinarske i institucionalne autonomije te je pozvalo vodstvo RTVS-a da ih posluša, prenijela je slovenska novinska agencija.

Podsjeća se da je pritiscima na medije prošle godine bila izložena Slovenska tiskovna agencija (STA), a ove godine tome je izložena RTVS. Ministarstvo zaoštravanje situacije u RTVS-u pripisuje zastarjelom i problematičnom zakonu, koji vladajućoj politici omogućuje izravno imenovanje vodstva RTVS-a i time zadire u njezina kadrovska i sadržajna rješenja.

Ministarstvo je već uputilo u zakonodavnu proceduru izmjene i dopune Zakona o RTVS-u, koje je Državni zbor u srpnju prihvatio, ali je njihova primjena odgođena zbog podnesene inicijative za raspisivanje referenduma.

Komentirajući štrajk premijer Robert Golob je izrazio zabrinutost stanjem u toj javnoj medijskoj kući navodeći da želi da "odgovorni ljudi konačno shvate da rušenjem javnog servisa ruše demokraciju u zemlji".

Po njegovim riječima, ono što se posljednjih mjeseci događa na javnoj radioteleviziji pokazuje da postojeći pravni sustav omogućuje situacije u kojima se sloboda izražavanja ograničava ili se pak koristi mogućnost političkog utjecaja na programske odluke RTVS-a.