ISTARSKI POLITIČARI O VINKI CETINSKI

Bruno Langer: Istarske krupne ribe još plivaju

12.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Svjetski poslovni čovjek Danko Končar u Istri je izgleda kupio mačka u vreći. Okupiran svojim brojnim poslovima diljem svijeta, Končar je posao s nekretninama u Istri, u koji je navodno uložio oko 100 milijuna eura, povjerio Vinki Cetinski. No umjesto atraktivnog građevinskog zemljišta, navodno je po daleko višim cijenama od uobičajenih kupio neugledne parcele, od kojih na nekima gradnja ni nije moguća

Što o tridesetak milijuna eura teškoj aferi kupnje zemljišta za kralja kroma Danka Končara, zbog čega se bivša doministrica i sveučilišna profesorica Vinka Cetinski s još troje osumnjičenih od subote nalazi u pritvoru Istražnog centra, misle istarski političari?

Sve zvuči gotovo nestvarno. Ako uzmemo da se cijena urbaniziranog zemljišta na Buzeštini kretala od 10 do 15 eura po četvornom metru, a to se prodavalo za 70 do 80 eura. S jedne strane neka, pomoglo se starosjediocima, no ako je netko na 30 eura dijelio još 40 s kupcem, onda je to na 'granici kriminala', kaže IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin. Dodaje da je to imalo dvije posljedice, s jedne strane cijene nekretnina su se dizale do neslućenih razmjera pa domicilno stanovništvo nije moglo ni sanjati o kupnji, a s druge strane dio Istrana je dobro prošao jer su prodavali po cijeni za koju nitko drugi nikad ne bi kupio.

Damir Kajin

'I sam zadnjih šest mjeseci razmišljam što bih napravio. Naše imanje drži otac, a njega ni mrtvog nitko ne bi natjerao da proda, ali vjerujem da bismo brat i ja nagovorili oca. To je jedinstvena prilika koja se ne propušta. Prodali bismo, ali potkradali nekog trećeg nikad ne bismo', kaže Kajin, iskazujući empatiju za Istrane koji su Vinki Cetinski i ekipi prodali djedovinu.

No, veli, ne ide mu u glavu da je Končar kupio nešto što mu se neće oploditi. Naime, Končar je sam ustvrdio da je u kupnju zemljišta u Istri uložio oko 100 milijuna eura, a kako smatra Kajin, za taj novac mogao je posjedovati hotele poput Štroka ili kupiti 200 obiteljskih mini-hotela i elitnim stancijama preporoditi unutrašnjost Istre.

Kako priča za tportal Kajin, s Končarom se sreo samo jednom, ljetos u Poreču, a uz kavu i sok razgovarali su uglavnom o projektu Barbarige i Dragonere i brodogradilištima. Prema Kajinovim riječima, u ovaj elitni turistički resort s 5+ zvjezdica Končar planira uložiti između 300 i 400 milijuna eura, no hoće li taj projekt i realizirati, nije mu poznato.

Župan Ivan Jakovčić nije želio komentirati istražni zahtjev i pritvaranje Vinke Cetinski i njezinih suradnika, što ne čudi jer nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, pa tako u ovom slučaju reagira i većina političara. No akteri su poznate osobe, i to dubokih džepova, što priču čini zanimljivom i političkoj eliti i običnom puku pa je pravo čudo naći nekog koga cijela stvar apsolutno ne zanima.

Bruno Langer

'Ne pratim i nisam zainteresiran. Zapravo, duboko sam razočaran kad ne vidim na naslovnicama prave aktere sveg zla u Istri. Država je zatajila jer u Istri nijedan političar nije procesuiran, a u Istri plivaju krupne ribe. U ovom slučaju radi se o privatnom investitoru i građani nisu direktno oštećeni, za razliku od Barbarige i Dragonere koje su prodane za desetak eura po kvadratu, a nominalna vrijednost bila je 150 eura', kaže roker i nezavisni vijećnik Bruno Langer. Napominje da sebe svrstava 'među one koji tvrde da su ovu zemlju jednako opljačkali i lijevi i desni'.

Bivši ministar turizma Ivan Herak, koji je i sam iskusio život u pritvoru, izjavio je da vjeruje u nedužnost osumnjičene Vinke Cetinski. No budući da svojevremeno nije bio voljan da mu Cetinski bude zamjenica, upitali smo ga za razlog.

'Nisam bio protiv gospođe Cetinski iz određenih konkretnih razloga, već iz načelnih. Na prvom mjestu mislio sam da svaki ministar mora sam birati svog zamjenika, kao drugo, meni je u to turbulentno vrijeme trebao drugi profil osobe na tom mjestu i treće, bili smo oboje iz Istre, što je na nekoj nominalnoj, racionalnoj razini bilo neprihvatljivo. Zaključno, mogu komentirati da mi je izuzetno žao da se ovo gospođi Cetinski događa, iskreno vjerujem u njezinu nedužnost', pojasnio je Herak.