LOJALNI KLJUČNI MINISTRI

Brown u posljednji tren izbjegao pad vlade

05.06.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown izbjegao je neposrednu opasnost od pada vlade u petak promjenama u svome kabinetu, što mu je osiguralo lojalnost ključnih ministara, ali se politička nestabilnost nadvila nad britanskom funtom

Odustavši od smjene ministra financija Alistaira Darlinga, Brown je zasad izbjegao otvorenu pobunu svoje Laburističke stranke. Ali autoritet mu je opasno uzdrman u vrijeme kada je Britanija suočena s najtežom recesijom u posljednjih 60 godina, a tržište očekuje snažnu vladu. Funta je u petak pala na najnižu razinu u odnosu na euro u posljednja dva tjedna.

Tri ministra u Brownoj vladi dala su ostavke u petak, odnosno ukupno šest u posljednja četiri dana. Ostavku na svoj položaj najprije je u utorak dala ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, u srijedu je isto učinila ministrica lokalne samouprave Hazel Blears, a najteži udarac Brown je pretrpio u četvrtak navečer kad ministar rada i mirovina James Purnell nije samo dao ostavku na svoj položaj, nego pozvao i premijera da učini isto.

U petak su odstupili ministri obrane John Hutton i prijevoza Geoff Hunn te ministar za Wales Paul Murphy. Međutim, 'teškaši' Darling, ministar vanjskih poslova David Miliband i poduzetništva Peter Mandelson zadržali su svoje pozicije i tako stišali nezadovoljstvo laburista.

'Neću se pokolebati, neću odustati, nastavit ću s poslom i završiti ga', rekao je Brown na tiskovnoj konferenciji nakon što su objavljene promjene u vladi. Brown je u posljednji trenutak odustao od namjere da Darlinga zamijeni svojim bliskim suradnikom Edom Ballsom, što je na tržištu dočekano s olakšanjem jer su Darlingove mjere za borbu protiv recesije uglavnom naišle na odobravanje.

No, čini se da je premijerov položaj najviše učvrstila odluka da Alana Johnsona, dosadašnjeg ministra zdravstva, imenuje na čelo ministarstva unutarnjih poslova. Johnsona se, inače, smatra najvjerojatnijim Brownovim nasljednikom kada za to dođe vrijeme.

Brown će se svejedno morati suočiti s nezadovoljstvom dijela laburističkih parlamentarnih zastupnika, koji navodno čak i prikupljaju peticiju za njegovu smjenu. Britanski mediji nagađaju o brojci od čak 75 parlamentarnih zastupnika iz redova laburista, oko petine od ukupng broja, koji su navodno i prije posljednjih ministarskih ostavki bili spremni potpisati zahtjev za Brownovim odstupom s položaja.

Ugledni laburistički zastupnik Barry Sheernan, kako prenosi BBC, izjavio je kako želi da Brown ode, ustvrdivši kako bi se tome priključili mnogo njegovih kolega iz zastupničkih klupa kad bi 'imali zaštitu tajnog glasovanja'. Britanski izbori očekuju se u svibnju sljedeće godine i brojni laburisti misle da ih Brown kao slab i nepopularan vođa ne može dovesti do pobjede. Sve ankete pokazuju osjetnu prednost konzervativaca pa iz oporbe, naravno, pucaju iz svih oružja i pozivaju na prijevremene izbore.

'Laburistička vlada se raspada pred našim očima, u potpunom je kaosu. Doista zalužujemo više od toga', rekao je čelnik Konzervativne stranke David Cameron, dodavši kako je Brownova vlada 'izgubila pravo da vlada'.