UŠTEDA OD 2,5 MILIJUNA KUNA

Brođani će na Gradskoj blagajni plaćati račune bez provizije

23.03.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Kako bi svojim građanima olakšao život u vrijeme krize, Grad Slavonski Brod, nakon uvedenog 'Cash poolinga', od sutra uvodi i Gradsku blagajnu na kojoj će stanovnici tog grada, ali i čitave županije, moći bez naknada plaćati račune gradskih trgovačkih društava i ustanova. Time će se ostvariti godišnja ušteda od 1,5 do 2,5 milijuna kuna, koliko su dosad za bankarske provizije izdvajali građani Slavonskog Broda plaćajući račune za plin, komunalne naknade, vodu, otkup stana i dječji vrtić

Stanovnici Slavonskog Broda i svi žitelji Brodsko-posavske županije koji su korisnici usluga Brod plina, Komunalca, Vodovoda, Ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, kao i svi koji trebaju izvršiti uplatu prema Proračunu Grada, dakle uplatu za komunalnu naknadu, komunalni doprinos, najam ili otkup stana i druge pristojbe, moći će od sutra na Gradskoj blagajni na Korzu sve račune platiti gotovinom bez provizije.

Umirovljeničkim obiteljima, kojima je zbog malih mirovina svaka kuna važna, godišnje će uštedjeti od 144 do 267 kuna na računima za vodu, plin, odvoz otpada i komunalnu naknadu. Višečlane obitelji, koje uz spomenuta četiri računa plaćaju i račun za dječji vrtić, moći će godišnje uštedjeti od 147 do čak 445 kuna, ovisno o banci u kojoj su plaćali račune, odnosno proviziju.

Pomnoži li se provizija koja se kreće od tri do pet kuna s brojem od 836.644 uplatnice, koliko su ih Grad, vrtići i gradska poduzeća Komunalac, Brod plin i Vodovod izdali prema fizičkim osobama na području cijele Brodsko-posavske županije, dolazi se do iznosa od minimalno 2,5 milijuna kuna provizija plaćenih na području te županije.

Osim građana, uspostavom Gradske blagajne uštedjet će i gradska poduzeća. Naime, neka od gradskih trgovačkih društava dosada su, umjesto građana, plaćala naknade za gotovinske uplate, te su pojedinačno godišnje izdvajala i do 250.000 kuna za bankarske provizije ili korištenje usluga drugih financijskih institucija u prikupljanju prihoda.

Projekt Gradske blagajne zajedničkim su snagama ostvarili Grad Slavonski Brod, Komunalac, Vodovod i Brod plin osiguravši potrebno ulaganje u uređenje gradskog prostora s minimalnim troškovima, informatičku podršku i opremu te zaštitarsku službu i službenike koji će raditi na Gradskoj blagajni što će za građane biti otvorena ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, a srijedom od 10 do 18 sati.