presedan u pravosuđu

Britanski sudac nazvao invaziju na Ukrajinu 'terorizmom'

04.11.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Britanski sud je u petak oslobodio aktiviste Greenpeacea koji su spriječili teretni brod da iskrca ruski dizel u engleskoj luci, ocijenivši da je invazija na Ukrajinu "terorizam", što bi moglo stvoriti pravni presedan.

Aktivistima nevladine organizacije za zaštitu okoliša sudilo se za upad i za ometanje zakonite djelatnosti zbog toga što su u svibnju zaposjeli dok terminala na ušću Temze.

No sudac suda u Chelmsfordu, na sjeveroistoku Londona, Christopher Williams donio je oslobađajući presudu, rekavši da "iskrcavanje nafte može biti kazneno djelo", što su optuženici popratili pljeskom.

"Mislim da je više nego vjerojatno da se rat koji vodi Rusija može opisati kao terorizam", rekao je.

Ocijenio je da je u ovom slučaju moguće pozvati se na britanski zakon o financiranju terorizma iz 2000.

"Ovo je prvi put da je britanski sud prihvatio argument po kojemu se rat koji Rusija vodi u Ukrajini može smatrati terorizmom", izrazio je zadovoljstvo Greenpeace u priopćenju, dodajući da bi odluka mogla imati "seizmičke posljedice za britansku energetsku politiku".

Velika Britanija je u ožujku najavila da će do kraja godine prekinuti uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

No Greenpeace traži od Londona da taj embargo proširi na sve fosilne izvore energije, što bi se odnosilo i na plin.

Njegovi aktivisti su 15. svibnja ušli na dok terminala Grays na gumenom čamcu, zbog čega se teretni brod Andromeda, koji je plovio pod grčkom zastavom, morao vratiti natrag.