rat u ukrajini

ISW: Rusi nastavljaju s povlačenjem iz Hersonske oblasti, ali njihova namjera nije do kraja jasna

04.11.2022 u 08:10

Bionic
Reading

Institut za ratne studije (ISW) u novoj dnevnoj analizi stanja u Ukrajini piše da ruske snage nastavljaju s povlačenjem iz Hersonske oblasti, ali da još uvijek nije jasno hoće li se boriti za grad Herson

Zamjenik dužnosnika ruskih okupacijskih snaga u gradu Hersonu, Kiril Stremusov, izjavio je 3. studenoga da će ruske snage 'najvjerojatnije otići na lijevu (istočnu) obalu' rijeke Dnipro pozivajući civile da se evakuiraju iz grada Hersona 'što je prije moguće.'

ISW je primijetio da ruske snage nastavljaju pripremati zamjenske položaje na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnipro dok nastavljaju postavljati obrambene položaje sjeverozapadno od grada Hersona i tamo transportiraju dodatne mobilizirane snage, unatoč onome što je izjavio Stremusov.

Neke ruske elitne postrojbe — poput zračno-desantnih snaga i mornaričkog pješaštva — navodno nastavljaju djelovati na desnoj (zapadnoj) obali rijeke Dnipro i njihovo potpuno povlačenje iz sjeverne oblasti Herson bio bi jasniji pokazatelj da se ruske snage neće boriti za grad Herson ili naselja na desnoj obali rijeke. Stremusov je također iznio hipotezu o vjerojatnosti borbi u gradu Hersonu i sjevernoj oblasti Herson u sljedeća dva tjedna, što može sugerirati da on predviđa neke bitke za grad Herson unatoč svojim komentarima o povlačenju.

Stremusov je također nepouzdan izvor koji je stalno izdavao kontradiktorne izjave i emocionalno reagirao na događaje, a njegove javne izjave mogu biti zamagljene osobnim strahovima od gubitka položaja unutar okupacijske vlade.

  • +16
Evakuacija iz Hersona Izvor: Profimedia / Autor: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Ukrajinski i ruski izvori također su opširno raspravljali o navodnom zatvaranju nekih ruskih kontrolnih točaka u blizini grada Hersona, krađi gradskih spomenika i uklanjanju ruske zastave sa zgrade uprave Hersonske oblasti kao pokazateljima tekućeg ruskog povlačenja iz grada. Jedan ruski medij tvrdio je da su ruski dužnosnici uklonili zastavu jer se okupacijska uprava preselila u gradić uz granicu s Krimom.

Iako preseljenje okupacijske vlade Hersonske oblasti može sugerirati da se ruske snage pripremaju napustiti grad Herson, to jednako može ukazivati ​​na to da postavljaju uvjete za urbanu borbu unutar grada. Slična izvješća mogla bi se pojaviti u nadolazećim danima s obzirom na tijek prisilne evakuacije civila s desne i lijeve obale rijeke Dnipro, ali možda ne ukazuju na trenutačno povlačenje ruskih snaga iz grada Hersona. Raspored ruskih zračnih snaga ostaje najbolji pokazatelj ruskih namjera.

ISW navodi i da Rusi u Doneckoj regiji troše svježe mobilizirane vojnike za marginalne dobitke kod operativno beznačajnih naselja. Također, ruski mediji nastavili su objavljivati zbunjujuća izvješća o smjeni general-pukovnika Aleksandra Lapina s uloge zapovjednika Središnjeg vojnog okruga ili zapovjednika ruskih 'središnjih' snaga u Ukrajini. Ruske vlasti možda postavljaju uvjete za neposredni prijenos nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) u rusku elektroenergetsku mrežu nakon izjava Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 3. studenog, kojima se potvrđuje da ukrajinske vlasti ne zlorabe nuklearne materijale.