PRISTUP TRŽIŠTU

Britanija razmatra nastavak transfera u proračun EU

17.10.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Velika Britanija možda će i dalje uplaćivati milijarde funti u proračun Europske unije nakon Brexita kako bi financijskom i drugim sektorima osigurala pristup jedinstvenom tržištu, pokazuju planovi o kojima raspravlja vlada, a prenosi Financial Times

Pojedine izjave britanske premijerke Therese May zabrinule su u posljednje vrijeme ulagače koji strahuju da bi Britanija mogla odustati od pokušaja da sačuva pristup jedinstvenom tržištu EU kako bi nesmetano uvela kontrolu useljavanja iz ostalih 27 zemalja članica EU-a.

Financial Times piše pak u ponedjeljak da May nije isključila mogućnost nastavka transfera u proračun EU kako bi osigurala pristup jedinstvenom tržištu kakav imaju zemlje članice. Eventualni dogovor kojim bi se uvažila 'ekvivalentnost' regulatornih režima najvjerojatnije bi - među ostalima - koristio financijskom sektoru, piše FT.

Ugledni financijski dnevnik piše da britanska premijerka uvjerava japanskog proizvođača automobila Nissan da se nakon Brexita neće promijeniti tržište za njegovu britansku tvornicu, što je po FT-u prvi pokazatelj da bi vlada mogla odabrati određene sektore i zaštititi ih od nepovoljnih posljedica izlaska iz EU.

Euroskeptici smatraju da bi Britanija nastavljenim uplatama u proračun EU mogla u određenim područjima zadržati pristup zajedničkom tržištu EU kakav imaju zemlje članice dok bi na drugima - poput migracije - ponovo stekla pravo suverenog odlučivanja