jačanje vojske

Britanci: Rusija u vojsku sada regrutira migrante, nudi im ogromnu plaću

04.09.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Rusija će u svoju vojsku regrutirati ljude iz susjednih zemalja, ali i iz Srednje Azije, priopćilo je Britansko ministarstvo obrane. Kremlj pokušava tako zakrpati ogromne rupe u svojoj vojsci – u ratu u Ukrajini dosad je, prema riječima američkih dužnosnika, ruska vojska ostala bez 300.000 vojnika

Prema riječima Britanskog ministarstva obrane, Rusija izbjegava sve manje popularnu mobilizaciju regrutiranjem stranaca i radnika migranata u vojsku. Kampanja novačenja muškaraca iz susjednih zemalja potez je Kremlja ususret predsjedničkim izborima koji će se održati sljedeće godine.

Kako Britanci navode, a piše Business Insider, na ovaj način Kremlj će dobiti potrebno ljudstvo za svoju vojsku, a neće morati primijeniti nepopularne mjere mobilizacije među domaćim stanovništvom uoči predsjedničkih izbora 2024. U Rusiji ima, kako kažu, najmanje šest milijuna migranata iz Srednje Azije koje će vjerojatno ciljati za potencijalne novake.

Prošli mjesec američki su dužnosnici rekli kako se ruski vojni gubici približavaj brojci od 300.000, od čega je 120.000 vojnika poginulo, a oko 180.000 ozlijeđeno.

Do kraja lipnja Rusija je prikazivala reklamne spotove u susjednim zemljama poput Armenije ili Kazahstana te nudila predujam od oko 4.750 eura i mjesečne plaće od 1.827 eura, što je znatno više od prosječne plaće u Rusiji i susjednim zemljama, navode iz Londona.

  • +6
Uništeni ruski tenkovi Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Britansko ministarstvo je također objavilo kako se od svibnja srednjoazijski migranti regrutiraju u Rusiji uz obećanje visoke plaće od 3850 eura i ubrzano dobivanje ruskog državljanstva. Također se navodi kako se u nekim slučajevima regrutacija provodi i prisilno. Tako su u okupiranom južnoukrajinskom gradu Mariupolju zatečeni građevinski radnici iz Uzbekistana bili prisiljeni pridružiti se ruskoj vojsci.