MIR I DOSTOJANSTVO

Branitelji prosvjeduju zbog osude generala

16.04.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Branitelji će održati više prosvjednih skupova zbog haške osude hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Prosvjedovat će se u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Prosvjedni skup u Zagrebu pod motom Za Domovinu, u organizaciji pokreta Hrast i političke inicijative Akcija za bolju Hrvatsku, najavljen je za 12 sati na Trgu bana Jelačića. 

U najavi prosvjeda, a prije presude, rekli su da očekuju eksploziju narodnog nezadovoljstva. No apelirali su na mirno okupljanje. Aktualnu politiku nazvali su izdajničkom i podaničkom. Smatraju da se procesuiranje branitelja neće zaustaviti.

Inicijator skupa Željko Sačić rekao je da nisu dobrodošli oni koji žele stvarati nerede jer branitelji samo žele poslati svoje poruke. Ističe da bi Tihomir Purda i danas čamio u zatvoru da branitelji nisu dignuli glas.

U Osijeku je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije za 13 sati najavila prosvjed na Trgu Ante Starčevića.

U središtu Rijeke Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata organizira prosvjedni skup u 11 sati.

U Splitu, na Rivi, udruga Volim Hrvatsku u 12 sati organizira skup potpore osuđenim i progonjenim generalima i braniteljima.

Braniteljske prosvjede resorni ministar Tomislav Ivić smatra demokratskim pravom. Odgovarajući na upit koriste li ili štete takvi prosvjedi Hrvatskoj i generalima, Ivić je podsjetio kako su generali preko svojih odvjetničkih timova pozvali na mir i dostojanstvo te da se ne prosvjeduje, a posebice da se njihova imena ne koriste za skupljanje političkih poena.