PRESICA STOŽERA

Istražuje se postupanje zaraženog ravnatelja Vinogradske; e-propusnicu zatražilo 28 zaraženih koronavirusom

07.04.2020 u 14:12

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je registrirano 60 novih bolesnika pozitivnih na koronavirus, ukupno 1282, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da je 51 posto muškaraca i 49 posto žena, a prosječna dob bolesnika je 48,13 godina. Preminuli su muškarci u Šibeniku i u Zagrebu; prvi je s Murtera, starija osoba s kroničnim bolestima, dok je drugi rođen 1974. godine i nije bio u rizičnoj kategoriji. Na respiratoru je 35 bolesnika, ukupno je 352 hospitaliziranih i 167 oporavljenih

Na redovitoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati, ministar Beroš je na Svjetski dan zdravlja zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima.

Krunoslav Capak pridružio se čestitkama, zaželjevši svima dobro zdravlje. Taj dan ove je godine posvećen medicinskim sestrama, tehničarima i babicama, najbrojnijim djelatnicima u zdravstvu u cijelom svijetu.

'Oni su na prvoj liniji borbe, često kontaktiraju pacijente dok se još ne zna jesu li zaraženi', kazao je Capak.

Po pitanju potresa u Zagrebu, rekao je da je od 22. ožujka kontinuirani silazni trend u broju oboljelih, što pokazuje da taj događaj nije imao utjecaja na širenje zaraze.

Što se tiče novog žarišta u Kninu, zdravstveni djelatnik koji radi i u drugoj ustanovi donio je bolest u tamošnju bolnicu, zarazio tri medicinske sestre. Obitelj jedne je oboljela i dvoje pacijenata. 'Sreća da je bolnica velika, nitko ne može ući na gornji kat gdje su palijativni bolesnici. Nadamo se da je situacija time riješena', kazao je Capak.

  • +5
Drive in uzimanje briseva za testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Po pravilima, oni koji umru od zarazne bolesti mogu se kremirati pod posebnim uvjetima, ali i pokapati po propisanim uvjetima, pojasnio je Capak, dodajući da bi bilo dobro da se maske nose i inače u sezonama pojačanih infekcija.

Istražuje se postupanje ravnatelja Vinogradske

U slučaju Marija Zovaka, ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice koji je po podacima Nacionala navodno još tjedan dana prije nego što se razbolio znao da su zaražene njegova tajnica i voditeljica ureda, ali je nastavio operirati pacijente i kontaktirati s osobljem bolnice, epidemiolozi će sastaviti izvještaj sa svim činjenicama, pa će se ovisno o tome dalje postupati, rekao je Capak.

Da je upoznat s medijskim informacijama o Zovaku potvrdio je i ministar Vili Beroš, dodajući da čeka cjelovito izvješće o tome.

  • +8
Mario Zovak Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Trenutno važećih e-propisnica ima 639.725, a odbijene se dijele u nekoliko kategorija: za one koji su u samoizolaciji, za one koji su u karanteni, te 28 odbijenih za one koji su Covid pozitivni, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Po pitanju osoba koje krše samoizolaciju, Božinović je rekao da policija zna ne samo za sve osobe koje su pozitivne, nego i sve one u samoizolaciju te se vrši provjera jesu li te osobe na svojim adresama. Tako su došli do saznanja i da jedna oboljela osoba nije bila u svom stanu, što je 'krajnje neodgovorno prema svojoj obitelji, svim Zagrepčanima i cijeloj zajednici'.

Apel zbog požara u Dalmaciji

Ministar Božinović konstatirao je da je posljednih dana bilo nekoliko velikih požara u Dalmaciji.

'Svi su posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima. Građani trebaju kompostirati biljni otpad, a ukoliko se odluče spaljivati moraju prvo kontaktirati nadležne vatrogasne službe', kazao je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' upozorila je da oboljevaju i mlađe osobe, bez kroničnih bolesti. Rekla je da su četiri osobe na Klinici trenutno na respiratoru u toj kategoriji.

  • +14
Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Preminuli muškarci razvili su teži oblik Covida 19, zadnjih dana bili su u težem obliku zatajenja plućnog rada. 'Čak ni suvremena medicina ne može nažalost uvijek sve spasiti. Bili su teže bolesni od početka i dulje vrijeme', kazala je Markotić.

Davor Božinović rekao je da je odluka o otvaranju tržnica tehnički gotova, čekaju se svi odgovori lokalnih stožera da su spremni. 'Očekujem da će to biti do kraja dana, pa bi s otvaranjem tržnica za hrvatske poljoprivednike i proizvođače išli uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera', kazao je Božinović.