DONACIJA VLADI

Njemačka moli građane da joj ustupe osobne podatke iz fitnes satova

07.04.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Epidemiološki institut Robert Koch objavio je u utorak da smatra kako je za Njemačku prerano govoriti o normalizaciji situacije u vezi sa širenjem koronavirusa te je istodobno preporučeno instaliranje aplikacije koja bi pratila širenje zaraze.

"Za sada još ne možemo govoriti o nekakvom smirivanju situacije i moramo pričekati razvoj u sljedećim danima", rekao je na konferenciji za medije direktor Instituta Robert Koch (RKI) Lothar Wieler.

On je istodobno rekao kako novi podaci o zaraženima u Njemačkoj govore o "povoljnom razvoju" situacije, ali da se još uvijek "ne može dati znak za prestanak uzbune".

"Mi moramo pratiti trend širenja zaraze", rekao je Wieler.

  • +7
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

Prema podacima koje je danas objavio Institut u Njemačkoj je zabilježeno 99.225 zaraženih, što je 3.834 više nego u ponedjeljak. Od posljedica zaraze je do sada umrlo 1.607 osoba, što je 173 više nego dan prije. Wieler je ocijenio da se radi o dobrim podacima, no da nije vrijeme za opuštanje.

Wieler je rekao kako se i dalje treba računati s porastom broja umrlih s obzirom na to da zaraza sve više zahvaća staračke domove i centre za njegu.

Institut pozvao na slanje podataka iz aplikacije za fitnes

Institut Robert Koch u utorak je građane pozvao na korištenje aplikacije pod nazivom "Korona - donacija podataka", koja bi preko informacija koje dolaze iz tzv. fitnes satova, koji prate tjelesne aktivnosti poput pulsa ili intervala spavanja odnosno kretanja, pratila širenje zaraze koronavirusom.

"Što više građana nam stavi na raspolaganje podatke sa svojih fitnes satova, to će biti precizniji podaci o širenju zaraze", rekao je Wieler. On je rekao kako bi podaci iz ove aplikacije poslužili kao "smislena nadopuna" službenim statistikama.

Ova aplikacija nije povezana s planovima njemačke vlade o uvođenju aplikacije za pametne telefone koja bi bilježila kontakte sa zaraženima i tako upozoravala korisnike. Ova mjera se razmatra kao jedna od mjera koje bi nastupile nakon postupnog ukidanja sadašnjih mjera ograničenja kretanja.

Sličnu aplikaciju namjerava primijeniti i Austrija.