OČEKIVANA OSTAVKA

Bošnjaković: Ozbiljan je propust da nismo znali da je Jelenić mason

19.02.2020 u 19:37

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković večeras je rekao da je očekivao ostavku koju je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić danas podnio

'Razgovarali smo o situaciji u kojoj smo se našli, u kojoj se on našao. Zajednički je zaključak da sve ovo skupa baca jednu sjenu na i dignitet te funkcije, i mogućnost daljnjeg obavljanja. Mislim da se radi o gubitku jednog povjerenja i s te strane mislim da je ovaj potez ne samo očekivan, nego i u redu', rekao je Bošnjaković u HRT-ovom Dnevniku.

Jelenić je danas podnio ostavku nakon što je i premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Na pitanje je li Jelenić premijeru ili njemu trebao reći da je u masonima Bošnjaković je odgovorio potvrdno te rekao da bi to dalo novu dimenziju cijelom postupku.

'Mi to nismo znali i s te strane to jest jedan ozbiljan propust u cijelom tom procesu. Da smo znali, kao što je rekao već i premijer danas, pitanje je datih okolnosti, bi li bio ili ne bi bio. Koliko vidimo, datum njegovog imenovanja i datum njegovog primitka u tu udrugu se nekako poklapaju. Da smo razgovarali o tome, moguće je da bi bilo mehanizama da se takve stvari otklone', rekao je Bošnjaković.

  • +13
Dražen Jelenić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bošnjaković je rekao da su Jelenića imenovali zbog impresivnog životopisa te da nije razriješen zbog nezakonitog djelovanja. Dodao je da masonska loža rad temelji na tajnosti i da se tu otvara veliki prostor za rizik.

'Ovo je sve obavijeno velom tajne, što zapravo nije primjereno u ovome', rekao je Bošnjaković.

Komentirajući izjavu Nikice Gabrića da je snimao razgovor s Jelenićem rekao je da misli da to nije dozvoljeno ni u redu.

'Snimati nekoga neovlašteno, da mu to niste rekli, to zapravo nije u redu', rekao je Bošnjaković.

Bošnjaković je napomenuo da još Sabor treba donijeti odluku o razrješenju. Dužnost će privremeno preuzeti Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Nakon odluke Sabora i formalnog prestanka mandata Državno odvjetničko vijeće ima rok od 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete. Vijeće će te prijedloge proslijediti Vladi, Vlada Saboru, nadležnom saborskom odboru koje daje mišljenje.