novi nobelovac

Bošnjaci bijesni zbog Nobela Handkeu, Dodik likuje

11.10.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pridružio se u petak brojnim osudama odluke Nobelovog odbora da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, dok je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao da je sretan zbog dodjele najprestižnije književne nagrade piscu kojega smatra borcem za istinu o Srbima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pridružio se u petak brojnim osudama odluke Nobelovog odbora da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, dok je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao da je sretan zbog dodjele najprestižnije književne nagrade piscu kojega smatra borcem za istinu o Srbima.

Reis Kavazović je u posebnoj izjavi dostavljenoj medijima istaknuo kako je dodjela Nobelove nagrade Handkeu 'loša poruka i uvreda žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu'.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana stoga kani obratiti se 'pravdoljubivim dobitnicima Nobelove nagrade sa zahtjevom da od Odbora traže promjenu odluke ili da u protivnom vrate svoja priznanja', a od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu da dignu svoj glas protiv urušavanja vrijednosti za koje bi se ljudi od pera trebali zalagati.

'Ovo je strašna poruka koje neće doprinijeti suočavanju s prošlošću, pomirenju na ovim prostorima niti izgradnji bolje budućnosti u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločina niti zločinaca, a na čemu se godinama temelji Handkeov društveni angažman', stoji u priopćenju reis-ul-uleme Kavazovića.

Peter Handke Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u četvrtak je dodjelu Nobelove nagrade Handkeu opisao kao 'gubitak moralnog kompasa', no njegov srpski kolega u državnom vrhu Dodik Handkeu je u petak čestitao navodeći kako je nagradu zaslužio svojim književnim opusom.

Dodik je pritom ipak istaknuo kako mu puno više znači to što je Handke postao nobelovac kao osoba koja je 'veliki prijatelj Srba i Srbije'.

'Posebne osjećaje i poštovanje prema vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu šutjeli, glasno usprotivio NATO-ovom bombardiranju Srba u BiH i Srbiji. Zahvaljujemo vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena', stoji u Dodikovoj čestitki Handkeu.