SKANDAL U NORVEŠKOJ

Zbog podrške Miloševiću, Handkea optužili za poricanje genocida

25.09.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Poznati pisac Petar Handke doživio je prosvjede protiv svojeg lika u Oslu, u kojem mu je ovih dana dodijeljena ugledna književna nagrada Ibsen. Razlog tome je svojedobna Handkeova podrška Slobodanu Miloševiću i njegovi kontroverzni stavovi o Srebrenici, zbog čega su ga prosvjednici optužili da je 'poricatelj genocida'

Austrijski pisac Peter Handke, jedan od neupitnih književnih velikana postratne Europe, nikad nije imao previše sreće ni pameti kada bi se uključio u politiku. Handke je tako devedesetih bio jedan od najvećih europskih podržavatelja Slobodana Miloševića, na čijem je sprovodu na kraju i održao govor. Napisao je i knjigu 'Pravda za Srbiju', u kojoj poriče genocid u Srebrenici, a takve izjave dao je i u više intervjua.

Zato ne čudi to što se i dodjela ugledne norveške književne nagrade Ibsen 21. i 22. rujna pretvorila u skandal, popraćen i prosvjedima. Nagrada Ibsen sa sobom nosi i novčani iznos od 300 tisuća eura, a dodjeljuje se od 2007. i ustanovila ju je norveška vlada kako bi odlikovala 'osobe, organizacije ili institucije iz umjetničkog i kulturnog područja koje su stvorile nešto značajno u duhu Henrika Ibsena'. Dotični je slavni dramatičar s početka dvadesetog stoljeća, koji je između ostaloga inspirirao drame Miroslava Krleže, a nagradu Ibsen su dosad dobili, između ostalih, Peter Brook, Jon Fosse Heiner Goebbels. Handke je pak autor hvaljenih drama poput 'Psovanja publike', a u svojem psihologiziranju likova se itekako naslanja na Ibsenovu dramsku ostavštinu, iako je prvenstveno dramatičar u stilu epskog teatra.


U objašnjenju svoje odluke da nagradi Handkea žiri je napisao da nagrađuje njegovo 'poetsko čudo', iz kojega su nastala djela 'u formatima dotad smatranim nemogućim'. 'U svim svojim dramama on uspijeva učiniti realnost teatra vidljivom, ali realnost je to koja nema namjeru producirati iluzije i ne oponaša svijet, nego se stvara vlastiti', piše također u objašnjenju u kojemu se Handkeov rad opisuje kao 'najvažnija literatura epskog teatra nakon Brechta'.

Iako se lako složiti s mišljenjem o literarnim kvalitetama Handkeova djela, našlo se u Oslu i onih koji su odlučili prosvjedovati zbog njegovih političkih stavova, pa je autor morao doći na dodjelu nagrade probijajući se kroz bijesne prosvjednike koji su mu vikali da je fašist. Bili su ondje i transparenti na kojima je pisalo da je 'poricatelj genocida'. Peter Handke je nagradu ipak primio te pritom održao prigodan govor.

Inače, ovo nije prva kontroverza prilikom dodjeljivanja nagrade Handkeu. Uglednu njemačku književnu nagradu Büchner, koju je dobio 1973, Handke je iz protesta vratio 1999, izražavajući tako svoje negodovanje zbog NATO-vog bombardiranja Srbije. Godine 2006. je pak stručni žiri odlučio dati Handkeu Nagradu Heinrich Heine, koju sponzorira Düsseldorf, ali su gradske vlasti odlučile da ga zbog njegovih političkih stavova ne mogu nagraditi.